V horkých dnech není právě ideální konzumovat dezerty se syrovými vejci, navíc takovou dobrotu nemůžete nabídnout ani třeba těhotným ženám. Vyzkoušejte proto recept na tiramisu, který se obejde bez vajec, chutná naprosto skvěle a je hotový během chvilky.

Jahodové tiramisu podávané ve skleničkách rázem povýšíte na jinou úroveň. I když se do pravého tiramisu ovoce nedává, tato jeho jahodová varianta se vám bude jistě zamlouvat. A víte vlastně, jak tiramisu získalo svůj název? Odvozeno je od slovesa „tirare”, které by se dalo přeložit jako „tahat” nebo „vytáhnout”. „Su” znamená nahoru. Takže „tira mi su”, znamená „vytáhni mě nahoru”, přeneseně „povzbuď mě” nebo „rozvesel mě”.

Výsledek podle našeho receptu vás stoprocentně rozveselí i povzbudí, tak se pojďme pustit do práce.


Jahodové tiramisu do skleniček bez vajec

Suroviny:

  • 400 g jahod
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 100 ml griotky
  • 250 g mascarpone
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 75 g cukrářských piškotů
  • 4 lžíce amaretta
  • 300 ml silné černé kávy
  • 1 lžíce kakaa

Postup:

  • Pár jahod si nechte na ozdobu, zbylé omyjte, nechte okapat a pak odstopkujte.
  • Nakrájejte jahody na půlky, vložte do hrnce, přidejte griotku, krupioćový cukru a nechte krátce přejít varem.
  • Poté nechte přes sítko okapat a dejte vychladit do lednice.
  • Mezitím mascarpone vyšlehejte se smetanou a moučkovým cukrem na tužší krém a dejte také vychladit do lednice.
  • Piškoty nalámejte podle velikosti sklenice a pak je nechte lehce nasáknout ve směsi kávy a amaretta.
  • Vložte na dno sklenice, přidejte pár okapaných jahod, poté vrstvu krému a takto opakujte, dokud sklenici nenaplníte.
  • Poslední je vrstva krému, kterou lehce přes sítko posypejte kakaem a ozdobte jahodou.

Související články

Zdroje: www.recepty.cz, www.kupi.cz