Zapečené jahody

Co budete potřebovat: 400 g jahod, 70 g cukru, 2 vejce, 50 g hrubé mouky, 50 g škrobové moučky, 1 lžíce vanilkového cukru, špetku soli, tuk na vymazání formiček, drcené piškoty na vysypání formiček

Postup:

1. V míse utřeme žloutky se 2 lžícemi teplé vody do pěny a postupně do ní vmícháme cukr a vanilkový cukr. Hrubou mouku smícháme se škrobovou moučkou a špetkou soli a tuto směs po částech vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

2. Hlubší zapékací misky vymažeme tukem, vysypeme drcenými piškoty a naplníme je do poloviny těstem. Poklademe ho půlkami jahod tak, aby náplň zůstala pod okrajem misek, a vše zapečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 20 minut).

Koláč s jahodami a želé

Co budete potřebovat: 1 piškotový kulatý korpus, 400 g jahod, 150 g jahodové marmelády, 2 balíčky červeného dortového želé

Postup:

1. Piškotový korpus seřízneme podle velikosti a tvaru kulaté rozevírací dortové formy. Potřeme ho na povrchu marmeládou, vložíme do dortové formy a poklademe jahodami nakrájenými na plátky.

2. Želé na dorty připravíme podle návodu na obalu a opatrně ho nalijeme do formy na korpus s jahodami. Koláč uložíme v chladu a necháme dobře ztuhnout.

3. Před podáváním koláč opatrně vyjmeme z formy, nakrájíme a každou porci můžeme doplnit kopečkem husté smetany nebo šlehačky.

Tiramisu s jahodami

Co budete potřebovat: 500 g mascarpone, 12 cukrářských piškotů, 110 g cukru, 16 jahod, 4 žloutky, 120 ml cukrového rozvaru, 20 ml ovocného likéru

Postup:

1. V míse smícháme mascarpone se žloutky a moučkovým cukrem a pomocí elektrického šlehače zapnutého na střední rychlost vše vyšleháme do pevné pěny.

2. Cukrový rozvar ohřejeme a ochutíme ho likérem. Polovinu piškotů namočíme do ochuceného rozvaru (nesmí být ale rozmočené) a rozložíme je na dno vhodné formy (nejlépe čtvercové). Rozetřeme na ně polovinu připraveného krému, poklademe ho částí očištěných a nakrájených jahod a přidáme opět vrstvu zbylých namočených piškotů. Opět je zakryjeme vrstvou krému (malou část si necháme na ozdobení) a povrch uhladíme.

3. Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku a ozdobně nastříkáme na povrch. Přidáme zbylé jahody nakrájené na kousky a tiramisu uložíme nejméně na 30 minut do chladničky, aby bylo dobře vychlazené.

  • Na cukrový rozvar dejte do kastrůlku 225 g krystalového cukru a 1,25 dl vody a směs povařte na středním plameni asi 10 minut. Pak do ní ponořte drátěné očko a zkuste do něj fouknout jako do bublifuku. Pokud z něj odlétají cukrové bublinky, je rozvar hotový.

Francouzský třešňový nákyp

Co budete potřebovat: těsto na lívance, 200 g vypeckovaných třešní, 2 vejce, 2 lžíce rumu, máslo na vymazání, hrubou mouku na vysypání, moučkový cukr na posypání, hrst třešní na ozdobu

Postup:

1. Těsto připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do něj žloutky, rum a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků.

2. Zapékací misku vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, vmícháme třešně, misku vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 20 minut.

3. Hotový nákyp poprášíme moučkovým cukrem, necháme vychladnout a nakonec ho ozdobíme třešněmi.

Třešňové clafoutis

Co budete potřebovat: 500 g třešní, 4 vejce, 125 g hladké mouky, 2/3 dcl mléka, 3 lžíce brandy, sůl, máslo na vymazání plechu, moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek a nalijeme do něj lehce našlehaná vejce. Přidáme cukr a sůl a vše promícháme od okrajů směrem do středu mísy. Pak přidáme mléko a šleháme, dokud není těsto hladké.

2. Kulatou zapékací formu o objemu 1,75 l vymažeme máslem a nalijeme do ní polovinu těsta. Rozložíme na něj třešně a zalijeme je zbytkem těsta. Nakonec vše pokapeme brandy.

3. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby koláč pocukrujeme a podáváme ho ještě teplý.

  • Clafoutis (čtěte klafutý) je typický francouzský moučník, který se připravuje ve své nejklasičtější podobě s hodně tmavými, černými třešněmi. Vynikající je ale i s jiným ovocem, třeba broskvemi, nektarinkami nebo švestkami.