Zdroje: www.bylinkovo.cz, www.youtube.com
Kompoty buď milujete nebo nenávidíte
Kompoty jsou jen jedním ze způsobů, jak sladké ovoce zpracovat. Oproti džemům a povidlům, sušení či zpracování v jídlech, se kompoty těší oblibě jen u některých. Platí to především u jahod, které sice kompotu propůjčí vynikající chuť, ale samy o sobě ztrácí velmi na kvalitě. Přesto se pro takové jahody najde spousta využití a dokonce jsou stále nutričně významné.
Zavařování jahod ve vlastní šťávě
Zavařování jahod ve vlastí šťávě je tedy disciplínou, která je dobře známá jen v některých rodinách, kde jsou kompotované jahody oblíbené. Chcete-li proniknout do tajů kompotování, podívejte se, jaké dva způsoby vám nabízí. Jde to i bez cukru
V tomto příspěvku se můžete podívat, jak připravuje zkušená kuchařka jahody ve vlastní šťávě dvěma způsoby. Přehledně, jasně a slovensky vám popíše oba recepty autorka z kanálu Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.
K čemu se zavařené jahody hodí?
Jahody jsou nesmírně oblíbené ovoce, které je samo sebou také velmi zdravé. Jahody ve vlastní šťávě jsou nejen oblíbenou pochoutkou, ale můžete z nich udělat vynikající ovocnou omáčku na dezerty, ideální jsou také na přípravu zmrzlin nebo do nápojů, kterým propůjčí úžasnou chuť. Jde o chuťově výjimečný produkt, který si můžete jednoduše připravit sami a z něj později spoustu různých dobrot.
I když se má za to, že zpracováním ztrácejí jahody na kvalitě, není to tak docela pravda. Také džemy, sirupy či kompoty z jahod jsou stále nutričně zajímavé a obsahují celou řadu skvělých látek, mezi které patří především antioxidanty, vitamin C a vláknina. Dobré je vědět, že význam těchto látek mnohem víc snižuje obsah přidaného cukru, proto je výhodnější naučit se jahody i jiné ovoce upravovat bez něj.