obrázek z archivu ireceptar.cz

Jahody: zapékané, v nákypu, v těstě, v baletním dortu...

Dort zvaný pavlova, pečený z bílkového krému a zdobený šlehačkou a ovocem, nese jméno ruské primabaleríny Anny Matvějevny Pavlové. Na její počest ho připravil šéfkuchař hotelu v novozélandském Wellingtonu.

Hotelový šéfkuchař viděl slavnou baletku tančit na Novém Zélandu v roce 1926, nejspíš v její nejznámější roli umírající labutě, postavy z Labutího jezera.

K vytvoření dortu kuchaře údajně inspirovala baletní sukně ze světlezeleného hedvábí. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou a kiwi.

V této podobě se dort pavlova těší velké oblibě i dnes, a to jak na Novém Zélandu, tak v Austrálii. V Evropě ovšem k výjimečnému moučníku patří jahody.

Dort pavlova

Potřebujeme

  • 4 bílky
  • špetku soli,
  • 1 a 1/4 šálku práškového cukru  
  • 1 lžíci škrobové moučky
  • 1 lžíci octa
  • máslo

na ozdobu

  • jahody,  případně i kiwi
  • 150 ml šlehačky

jahodový dortjahodový dortAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Na papíru na pečení si naznačíme kruh a potřeme ho máslem. Pomalu šleháme sníh z bílků, trochu ho osolíme, přidáme lžíci octa a postupně přidáváme cukr. Když už je sníh téměř tuhý, zašleháme do něj škrobovou moučku.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Můžeme péci různé tvary i velikosti, je také možné složit moučník z několika sněhových vrstev.

Pevný sníh navršíme na papírový kruh, sloupec by měl být co nejvyšší, šikovný kuchař ho dokáže navršit až do výšky 10 cm.

Pak sněhový korpus pečeme (nebo spíš sušíme) při velmi nízké teplotě po dobu 1,5 až 2 hodiny. Troubu vypneme, ale moučník ještě nevyndáváme, ponecháme ho chladnout v troubě, aby nesplaskl. Škrob způsobí, že je moučník na povrchu křupavý a uvnitř vláčný.

Moučník Pavlova zdobíme šlehačkou a bohatě jahodami a třeba i kiwi.

Zapékané jahody

Potřebujeme 

  • 500 g jahod
  • 125 ml smetany na šlehání
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 50 g moučkového cukru 
  • 1 vanilkový cukr

zapékané jahodyzapékané jahodyAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Jahody očistíme a rozpůlíme.

Tvaroh smícháme se žloutky, moučkovým a vanilkovým cukrem. Smetanu ušleháme a vmícháme ji k tvarohovému krému.

Jahody rozložíme do zapékací misky a pokryjeme je tvarohovým krémem.

V předehřáté troubě zapékáme asi 20 minut.

Kynuté knedlíky

Potřebujeme 

  • 300 g hrubé mouky
  • 1 kostku droždí
  • 150 ml mléka
  • sůl
  • žloutek 
  • jahody
  • cukr
  • tvaroh
  •  máslo
  • šlehačku

kynuté knedlíkykynuté knedlíkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Z mouky, vlažného mléka, špetky soli, kvasnic a vaječného žloutku zaděláme lehké těsto a necháme je asi půl hodiny kynout. Pak lžící oddělujeme menší kousky, upravíme je na placičky a balíme do nich omyté a osušené jahody.

Zabalené knedlíčky vhazujeme do vroucí vody a vaříme je asi 5 minut.

Na talíři jahodové knedlíky posypeme nastrouhaným tvarohem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Můžeme přizdobit kopečkem šlehačky.

Jahodový linecký koláč

Potřebujeme 

na těsto 

  • 200 g hladké mouky 
  • 120 g rostlinného tuku na pečení
  • 2 žloutky
  • 60 g moučkového cukru 
  • sůl a tuk 

na náplň

  • 1 vanilkový pudink, 
  • 500 ml mléka, 
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíci másla 
  • 500 g čerstvých jahod

Jak na to 

Z předepsaných surovin vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a necháme odpočinout v chladu. Potom těsto důkladně vtlačíme do koláčové formy a necháme je ještě 15 minut v chladu. Poté korpus pečeme asi 15–20 minut ve vyhřáté troubě.

Mezitím uvaříme pudink, osladíme ho a vmícháme do něj lžíci másla. Ještě horký pudink vlijeme na teplý upečený korpus, necháme trochu zchladnout a povrch poklademe jahodami.

Před krájením necháme koláč v lednici ztuhnout a nakonec jej pocukrujeme. Koláč můžeme ještě dozdobit šlehačkou.

Jahodový nákyp

Potřebujeme 

  • sáček dlouhých nudlí
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 40 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • citron
  • 40 g rozinek
  •  strouhanku
  • máslo
  • jahody a další ovoce podle chuti

jahodový nákypjahodový nákypAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Nudle uvaříme v osolené vodě a necháme je okapat.

V míse utřeme tvaroh s moučkovým i vanilkovým cukrem a vaječnými žloutky a přidáme k němu nudle, lžíci citronové šťávy, lžičku citronové kůry, propláchnuté rozinky a nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

Směsí naplníme máslem vymazanou a strouhankou vysypanou dortovou formu a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

Podáváme s čerstvými jahodami nebo jiným, třeba i kompotovaným ovocem.

Francouzský clafoutis

Potřebujeme 

  • 3 lžíce polohrubé mouky 
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 400 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce cukru krupice

Jak na to 

Z mouky, mléka, vanilkového cukru a vajec vymícháme těsto dohladka.

Nízkou koláčovou formu vymažeme máslem a rozložíme do ní jahody a případně i jiné druhy ovoce. Na jahody nalijeme těsto a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme clafoutis asi 45 minut.

Podáváme teplý a pocukrovaný.

Jahodové kopečky

Potřebujeme 

  • 4 plátky želatiny
  • 250 g netučného tvarohu
  • 50 ml jahodového sirupu
  • 2 lžíce cukru
  • 250 g jahod
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • čokoládu

Jak na to 

Tvaroh, jahodový sirup a cukr utřeme dohladka a do směsi vmícháme rozmixované jahody a rozpuštěnou želatinu. Pěnu dáme ztuhnout do chladničky a poté z ní lžící tvarujeme noky.

Na talířku je pak ještě posypeme strouhanou čokoládou.

Foto Jiří Poláček a Shutterstock