Mít vlastní česnek se vyplatí

Zelenina se pěstuje pro svou kulovitou cibuli, která je poskládána z jednotlivých dužnatých šupin, tzv. stroužků. Každý z nich má svůj „papírový" obal, většinou bílý nebo purpurový. Z cibule vyrůstá oblý stonek, který je do poloviny zakrytý listovými pochvami.

Česnek je elixírem zdraví

Česnek se řadí mezi nejvýznamnější potraviny, které blahodárně ovlivňují zdraví celého lidského těla. Česnek hrál významnou roli již v historii. Používal se například při rituálech v íránském dualistickém náboženství 6. století př. n. l. Dokonce jsou důkazy o tom, že se česnek nacházel na Sibiři a v dalších částech světa, před více jak 7 000 lety. K léčebným a rituálním účinkům jej s oblibou využívali Sumerové a Starověcí Egypťané. Pomáhá hlavně obranyschopnosti organismu.

Už žádné zdlouhavé loupání

Bez česneku by to v české kuchyni prostě nešlo. Někdy je však jeho loupání otravné. Usnadněte si práci s loupáním jednoho stroužku za druhým. Oloupejte česnek i ve větším množství snadno a rychle. Poradíme vám, jak zbavit každý stroužek česneku slupek v jediném kroku a některé další vychytávky.

Lis bez ucpaných dírek

Nejprve odstraňte z hlavice česneku všechny uvolněné suché slupky a ponechte jenom poslední silnou část, která na česneku pevně drží. Postupně od sebe oddělte jednotlivé stroužky a pečlivě uřízněte kořínky na špičce. Takto upravený česnek můžete vždy po jednom kuse vložit do klasického lisu na česnek.

Jakmile zmáčknete, česnek se vám prolisuje ven jako obvykle a slupka lisování nijak nezabrání. Uvnitř lisu zůstane jenom čistá slupka a dírky budou díky této metodě také čisté. Nemusíte je proto pracně čistit párátkem či kartáčkem. Vnitřní část lisu jen lehce zbavte slupky a nejlépe hned pečlivě opláchněte.

Vychytávka s nádobou

K hlavičce česneku, kterou budete chtít oloupat si připravte uzavíratelnou krabičku nebo sklenici. Palici česneku nejprve rozdělte na jednotlivé stroužky a vložte je dovnitř. Po důkladném uzavření párkrát protřepejte obsahem. Stačí pár vteřin a je to! Česnek bude oloupaný bez vašeho dalšího přičinění. Slupky se sami oddělí od hlaviček a česnek máte připraven k dalšímu použití.

Díky vodě česnek ze slupky „vypluje“

Loupání česneku si můžete usnadnit i dalším trikem. Česnekovou palici nejprve rozdělte na jednotlivé stroužky a vložte je na chvíli do vroucí vody. Poté vám půjde stroužek docela lehkým tlakem prstu snadno vymáčknout ze slupky.

Silikonový loupač pracuje za vás

Jedná se o silikonový váleček, do kterého stroužek česneku vložíte a krátkým poválením zbavíte slupky. Snadno ho seženete v kterýchkoliv domácích potřebách či supermarketech za pár korun a od mnoha výrobců.

Česnek opražte

Víte, v čem je tato metoda naprosto specifická? Je zaručeně nejvoňavější. Opražte nasucho stroužky na pánvi.

Náš tip

Přidejte k nim hrubozrnnou sůl a bylinky, chuť a aroma jsou pak naprosto luxusní. Slupkám stačí pomoci jen lehkým dotekem, téměř sama odpadne.

Související články

Zdroje: www.southernliving.co, www.tv.idnes.c, www.idnes.cz