Zdroje: www.idnes.cz, www.jaktak.cz

Zažijte znovu plnou chuť ovoce. Přesně takovou, když jste ve špajzu tajně ochutnávali jahodovou marmeládu od babičky. Smířit se musíte pouze s tím, že přírodní marmelády lze skladovat maximálně rok. Po otevření je zkonzumujte do týdne a skladujte je v lednici. Proto si raději naplňte více malých skleniček.

Jak dělat jahodovou marmeládu

Dokonalá marmeláda začíná nákupem ingrediencí. Pokud máte tu možnost, kupte si jahody přímo od pěstitele nebo na farmářských trzích. Krásné, lesklé plody z obchodů sice vypadají skvěle, jejich chuť však nemusí být tak dokonalá. Nejsladší jahody jsou většinou již trochu přezrálé, tmavé a mírně zaschlé. Potřebovat tedy budete cca 1,5 kg jahod, cca 350 g třtinového cukru a šťávu z jednoho citronu. Přidat můžete i špetku kajenského pepře, cca 50 ml balzamikového octa, snítku máty, plátky růží nebo vanilku.

Příprava jahodové marmelády

Jahody omyjte pod tekoucí vodou a zbavte je květních stopek. Nechte je dokonale okapat. Osušené jahody přesypte do nízkého nerezového kastrolu se silným dnem. Rozmačkejte je štouchadlem na brambory nebo vidličkou. Zapněte sporák a za stálého míchání na mírném plameni odpařujte vodu. Čistou naběračkou průběžně odstraňujte pěnu tvořící se na povrchu.

Vaření marmelády

Ovoce zákápněte citronovou šťávou a přidejte část cukru. Vše promíchejte a ochutnejte, zda je marmeláda dostatečně sladká. Podle potřeby přidejte cukr. Nyní ho za stálého míchání nechte rozpustit a pokračujte v odpařování vody. Za vařečkou by se vám měla tvořit cestička.

Jak dochutit marmeládu

Kdo miluje chuť jahod jako takovou, může si nechat čistou marmeládu. Experimentujete-li rádi, zkuste do výrobku přidat balzamikový ocet, kajenský pepř nebo třeba snítku máty.

Hotová marmeláda

Nyní marmeládu naplňte do čistých sterilizovaných skleniček a zavíčkujte. Případně můžete provést zakonzervování až po naplnění tak, že skleničky vložíte do vyhřáté trouby na 80 °C a necháte je tam 20 min. Marmeládu nechte vychladnout dnem vzhůru.