Připravujete si vařenou rýži několik dní předem, anebo skladujete v lednici tu, kterou jste nestihli zkonzumovat? Jak dlouho je však vlastně po uvaření bezpečná pro náš organismus? Poradíme vám, jak dlouho a správně rýži uchovávat, aby vám neuškodila.
Proč může být nebezpečné jíst zbytky staré rýže? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu Mashed:
Vařená rýže se může stát nenápadným nepřítelem
Vařená rýže je oblíbenou přílohou mnoha jídel. Je chutná, zdravá, její příprava je skoro bez práce a v dobré kondici vydrží i několik dní. Ovšem nic se nemá přehánět a v případě rýže je dlouhodobé skladování riskantní, protože hrozí nebezpečí otravy.
Jak správně rýži vařit
Vždy rýži před vařením namočte již večer předem do vody, zbavíte ji tak 80 % škodlivých látek. Než ji dáte vařit, tak ji přes sítko propláchněte, dokud z ní nepoteče naprosto čistá voda. Do hrnce nalijte 5 dílů vody na 1 díl rýže a osolte. Následně zakryjte pokličkou, pomalu přiveďte k varu a vařte na nejnižším stupni plotýnky po dobu 10 až 15 minut.
Bacillus cereus
Jedná se o bakterii, která je běžně přítomná v půdě a kontaminuje různé potraviny, včetně rýže. Na rozdíl od mnoha jiných bakterií dokáže přežít proces vaření. Pokud se po uvaření rýže nedostane do dostatečně chladného prostředí, bakterie se začnou rychle množit a produkovat toxiny.
Jaké zdravotní potíže může způsobit
Příznaky otravy způsobené bakterií Bacillus cereus se mohou projevit bolestmi břicha. Toxiny produkované touto bakterií mohou vyvolat krátce po konzumaci kontaminované potraviny také zvracení nebo průjem, který se může objevit až 6 až 15 hodin po pozření.
Jak správně uchovávat uvařenou rýži
Jestliže chcete minimalizovat riziko kontaminace a otravy vařenou rýží, je důležité dodržovat několik základních pravidel. Můžete ji skladovat v lednici až 4 dny, je však třeba ji ihned po uvaření propláchnout studenou vodou. Nikdy ji nenechávejte přirozeným způsobem vychladnout a neměla by stát dlouho v pokojové teplotě. Uvařenou rýži skladujte nejlépe v uzavřené nádobě v lednici při teplotě maximálně 5 °C.
Pár tipů na závěr
Uvařenou rýži můžete také zmrazit. V mrazáku vydrží až 3 měsíce. Před použitím ji rozmrazte v lednici a důkladně ohřejte na vysokou teplotu. Nikdy neochutnávejte rýži lžící, kterou jste použili k míchání syrové rýže.
Zdroje: www.kupi.cz, www.akcniceny.cz, www.bezpecnostpotravin.cz