Podle úřadu pro kontrolu potravin a léčiv by měla být vejce vždy uložena v ledničce při teplotě kolem 4,5 °C. Tak se zajistí kvalita a bezpečnost potraviny. Pokud jste vajíčko uvařili, ozdobili jako a nechali jej po celé svátky při pokojové teplotě, měli byste jej vyhodit. Rozhodně jej nekonzumujte. Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí totiž zjistilo, že vejce uvařené natvrdo nevydrží mimo chladničku déle než dvě hodiny. Uvařené vejce, ať oloupané či nikoli, a uložené v ledničce, by mělo vydržet týden.

Jak poznáte, že vařené vejce je stále dobré?

Někdy mají vejce uvařené natvrdo nazelenalý žloutek. Takové vajíčko však zkažené není. Pouze se dlouho vařilo a pomalu ochladilo. Zkažené vejce poznáte podle čichu. Pokud páchne jako síra nebo nahnile, měli byste ho okamžitě vyhodit. Také, pokud si nejste jisti, jak dlouho máte vajíčko v lednici uložené nebo se vám něco nezdá, raději ho vyhoďte. Skořápka by neměla být oslizlá nebo zabarvena křídově.

Jak vejce skladovat

Jak již bylo zmíněno, vejce uvařené natvrdo by se mělo skladovat v lednici při teplotě 4,5 °C a nižší. Nikdy však vajíčko nedávejte do mrazáku. Také jej nedávejte na dveře od ledničky, teploty tam, z důvodu otevírání, kolísají, což může podpořit růst bakterií a narušit ochrannou membránu vejce. Raději přebytečná vejce vložte do krabičky a tu uzavřete. Pro zlepšení kvality chuti vajíčka neloupejte, ale uložte je ve skořápce a oloupejte až před konzumací. (Zdroj:www.healthline.com, www.vareni.cz