Zdroje: www.tasteofhome.com, food.ndtv.com
Jednoduše dochuťte strouhanku!
Speciální strouhanka samozřejmě není nutná. Můžete si koupit nebo udělat i úplně obyčejnou, klasickou. Postačí vám k tomu suché pečivo, které vám ztvrdlo. Anebo si můžete sušením v troubě připravit na strouhanku i pečivo čerstvé. Podle toho, jaký druh pečiva použijete, bude také vaše strouhanka nejen vypadat, ale i chutnat. Například v některých zemích se často používá do strouhanky velké množství tmavého pečiva a smažené jídlo pak není zlaté barvy, ale mírně do bronzova. Jiný kraj, jiný mrav!
Vysušené pečivo můžete pak nastrouhat, pomlít nebo rozsekat v mixéru či robotu, podle vašich možností.
Stejně tak si můžete strouhanku i dochutit. U nás to není běžné, ale uvidíte, že i špetka sušené cibule a česneku udělá obrovský rozdíl. V podstatě se dá říci, že fantazii se meze nekladou, ale dejte si pozor. Některé koření se může smažením přepálit, a proto není nejvhodnější. Buďte opatrní například s paprikou.
Strouhanku dochutíte jednoduše
Univerzální superstrouhanka na masa i zeleninu nevtíravě vypíchne chutě a ozvláštní smažená jídla. Na její přípravu budete potřebovat tyto ingredience:
- 3 suché rohlíky, cca 100 g suchého pečiva
- 1 lžička sušeného nebo granulovaného česneku
- 1 lžička sušeného dobromyslu čili oregana
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
Strouhanka dochucená čerstvými přísadami
Chutnou strouhanku můžete také připravit s pomocí čerstvých bylinek a parmezánu. Je to kombinace vhodná na přípravu smaženého kuřecího, ale také zeleniny, smaženého lilku a podobně.
Na přípravu budete potřebovat tyto ingredience:
- 3 lžíce nastrouhaného parmezánu
- 1 lžičku najemno nasekaného rozmarýnu
- 1 lžičku tymiánu
- 1 lžíci čerstvé nasekané petrželky
- 1 lžičku propasírovaného čerstvého česneku
- 3 suché rohlíky
Dochuťte strouhanku po vzoru KFC
Strouhanka ala kuře z KFC je také směsí koření. Všimněte si, že sušená cibule i česnek jsou základem všech dochucovadel, protože pozbývají pikantnosti, ale přesto chuť jídel vždy vylepší. Ostatní koření je ve směsi hlavně pro chuť. Pikantní papriku a bílý pepř můžete vynechat, ale maličko pálivého koření byste přece jen měli přidat. Nemusí to být tolik jako v receptu, ale alespoň špetku. Ta zintenzivní chuť, i když nebude jídlo pikantní.
Strouhanku vhodnou převážně na kuřecí připravíte z těchto surovin:
- 50 g strouhanky
- 50 g hladké mouky
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička dobromyslu
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžička bílého pepře