Grilovaná zelenina je skvělou přílohou ke grilovaným masům, ale může být i samostatným jídlem. Zároveň jde i o zajímavou a chutnou alternativu pro vegetariány. Věřte, že kdo zatím nestihl ochutnat zeleninu ugrilovanou na venkovním roštu, přišel o hodně. Její ochucení a úprava na grilu je naprosto jednoduchá, takže to zvládne každý. A navíc grilovat můžete téměř každou čerstvou zeleninu, kterou máte v oblibě.

Jasné výhody

Grilování zeleniny má mnoho předností. Nemusíte ji upravovat předem jako maso a stačí mít po ruce koření, bylinky a olivový olej. Navíc je lehčí na trávení, což oceníte především v letních horkých dnech. Během grilování získá zelenina nejen vzhledem, ale i chutí na mnohem větší atraktivitě.

Jak je to s marinováním?

Abyste si vždy pochutnali i na všech zdravých látkách, které daná zelenina nabízí, je nejlepší grilovat zeleninu jen tak, nasucho, bez jakéhokoli oleje. Jestliže naložíte zeleninu předem do marinády, vysoká teplota zbytečně zničí všechny cenné látky nejen jemného panenského oleje, ale i čerstvých bylinek. Dokonce přijdete i o jejich výraznou chuť. Marináda má přijít vždy až na závěr.

Zeleninu opečte jen tak na sucho

Na grilování se hodí především cukety, papriky a lilky. Očištěnou zeleninu nakrájejte na plátky silné kolem 0,5 cm a položte ji na žhavou mřížku grilu, popřípadě na alobalový tácek. Nechte ji opékat, dokud zespodu nevytvoří nahnědlý obtisk.

Potom ji otočte a ugrilujte naprosto stejným způsobem i z druhé strany. V případě grilování paprik stačí opéct jednu stranu, a to tu se slupkou. Křehká zelenina je v žáru grilu značně odolná, proto ji nemusíte kontrolovat každých pár vteřin. Nejlepší je v té fázi, když se na ní tvoří malé hnědé puchýřky.

Zeleninu upravíte na každém typu grilu

V případě, že váš gril umožňuje nastavení na přímé i nepřímé grilování, dejte přednost prudkému přímému žáru. Jestliže vlastníte jen základní gril, jinak to ani nepůjde.

Přichází řada na dochucení

Horkou zeleninu odkládejte do připravené misky. Protože se peče zelenina rychle, vydrží vám teplá, než dopečete ostatní kousky. A v tuto chvíli přichází řada na marinádu a závěrečné dochucení. Vlažná grilovaná zelenina skvěle pojme a nasaje všechny možné chutě, takže zde se žádné meze nekladou. V každém ohledu ji zalijte kvalitním olivovým olejem a jemně ji prosolte. Pak už můžete použít například pepř a další drcené koření. V žádném případě byste neměli zapomenout na čerstvé nebo sušené bylinky. K dochucení je možné použít i hořčici, jakékoliv pesto, vinný ocet či balsamiko.

Zdroje: www.kucharkaprodceru.cz, www.dancahajkova.com, www.lidovky.cz