Nadýchaný a dokonalý knedlík je chloubou každé kuchařky. Měly by být nadýchané, chutné a na povrchu nerozvařené. Důležité je také práci na závěr nepokazit nesprávným krájením, ale naporcovat je tak, aby na ně byla radost pohledět.

Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Domácí knedlíky, jejichž perfektní výsledek je předem zaručen

Receptů na knedlíky je mnoho, a to jak na ty léty prověřené, tak i na ty nedokonalé. Pokud ještě nemáte s výrobou knedlíku větší zkušenost, vyzkoušejte velice jednoduchý a praktický recept. Knedlíky kynuté v troubě za pomocí pečicího papíru a dovařené v páře vám zaručí skvělý výsledek.

Udělejte si kvásek

Vložte do hrnečku 25 g droždí, 1 kávovou lžičku cukru a zalijte trochou teplého mléka. Nechte na teplém místě tak 10 až 15 minut, než vzejde.

Výroba těsta

Do misky vložte 800 g polohrubé mouky, 2 kávové lžičky soli, 1 celé syrové vejce, zbytek z 500 ml ohřátého mléka a kvásek. Veškeré ingredience postupně vymíchejte v hladké těsto. V závěru je nejlepší zpracovat těsto rukama na lehce pomoučněném vále. Těsto by mělo být dokonale kompaktní.

V tento moment jej můžete přikrýt utěrkou a nechat na teplém místě kynout, anebo si můžete vypomoci trikem s mírně ohřátou troubou na 50 až 60 °C. Těsto v misce lehce zasypejte trochou mouky, přetáhněte potravinovou fólií a nechte v troubě do náležitého vykynutí, což bývá tak kolem 1 hodiny.

Vytvarujte knedlíky

Nakynuté těsto vyklopte z misky a rozdělte si jej na 3 až 4 části, které postupně vyválejte do tvaru klasických válcovitých knedlíků. Poté každý kus zabalte do pečicího papíru a v rovném pekáčku je vložte zpět do mírně zahřáté trouby, kde budou dalších 30 minut kynout. V pečícím papíru nechte místo navíc, aby měl knedlík kam nakynout.

Nejlepší knedlíky jsou na páře

Připravte si hrnec, do kterého dáte trochu vody a klasický nápařník. Po půl hodině, kterou knedlíky strávily v troubě, je přemistěte do napařovací lázně s horkou vodou a zhruba po 25 minutách je budete mít hotové.

Nejprve knedlíky rozbalte z utěsněného pečicího papíru, ale neodstraňujte ho, knedlíky na něm položte na nápařník. Vyhnete se tak přímému kontaktu knedlíku s vodou, a díky tomu nebude oslizlý. Jakmile bude knedlík hotový, propíchněte ho v několika místech špejlí, bude více nadýchaný.

Knedlík nakrájejte pevnou nití

Knedlíky krájejte na plátky ještě za tepla. Vezměte si k ruce silnou režnou nit a podvlečte ji pod knedlík tak daleko, jak silný chcete mít plátek. Pak konce nahoře překřižte a řádně za ně zatáhněte. Díky tomuto pohybu ukrojíte úhledný plátek knedlíku a vyhnete se jakémukoliv deformování.

Máte za manžela rybáře? Použijte silný vlasec na ryby, na jehož konce si připevněte korálky nebo knoflíky. Po použití můžete tuto pomůcku snadno opláchnout a používat opakovaně.

Použijte velký ostrý nůž

Ke krájení knedlíku lze využít i nůž, který by však měl být dostatečně ostrý a velký. Každý plátek krájejte pomalu a dělejte tahy jak pilkou. Vhodný je nůž s vroubkovaným ostřím. A důležitá rada. Mezi jednotlivými řezy nůž pokaždé namáčejte do vlažné vody, aby se při krájení nelepil.

Využít lze i strunový kráječ

V případě, že vaříte knedlíky ve velkém, vyplatí se vám použití strunového kráječe, který je v nabídce každých domácích potřeb. Knedlík se do něho po uvaření vloží a jedním zářezem všech strun máte knedlík pokrájený během vteřiny. Jeho výhodou jsou naprosto stejně velké plátky.

Zdroje: www.apetitonline.cz, www.aazdravi.cz, www.dvojka.rozhlas.cz