Kroupy měly naše prababičky v kuchyni po ruce pořád, vy si je možná budete muset dojít speciálně koupit. Určitě se potom ale zase stanou stálým a vítaným hostem vaší kuchyně. Co to vlastně je? Ječmenná zrna, která se zpracovávají loupáním, řezáním a broušením. Krup je vícero tvarů a velikostí, jsou hrubé, perličkové a trhané, takzvaná lámanka. To už je vlastně vyčištěná ječná krupice.

Vedlejším produktem při výrobě krup je ječná mouka, která se přidává jako přídavek k jiným druhům mouky, sama by špatně držela pohromadě. Prodávají se ale běžně i pšeničné a pohankové. Recept na husu v šouletu je z mimořádné Kuchařky první republiky, kterou daly dohromady Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková. Říkají: „Šoulet patří do židovské kuchyně a má mnoho podob. Kdysi se vařil v nádobě posazené do dohasínajících uhlíků vždy v pátek a ponechal se v nich do rána. Podobně pečená a dušená husí stehna s fazolemi zdomácněla i ve Francii coby cassoulet.“

Husa v šouletu

Potřebujete:

  • kilo fazolí (předem namočených)
  • půl kila krup (předem namočených)
  • hovězí kosti (z nich aspoň jedna morková)
  • 50 g sádla
  • 4 až 5 cibulí
  • 4 husí stehna
  • hovězí vývar
  • 1 česnek
  • zázvor sušený
  • 1 lžíce sladké a 1 lžíce pálivé papriky
  • pepř a sůl

Fazole a kroupy zalijte čerstvou vodou, přidejte hovězí kosti a morkovou kost a vařte, dokud nebudou fazole a kroupy měkké. Na rozehřátém sádle zprudka opečte husí stehna a přidejte pokrájenou cibuli a rozetřený česnek. Dochuťte zázvorem, paprikou, solí a pepřem a podlijte vývarem. Stehna ještě krátce poduste pod pokličkou v troubě. V pekáči potom promíchejte uvařené fazole a kroupy, navrch položte husí stehna se vší šťávou a podlijte je vývarem z fazolí a krup, případně jiným vývarem nebo vodou. Zakryté duste při střední teplotě v troubě i několik hodin, dokud se maso nebude rozpadat.

Další inspiraci nejen na kreativní vaření najdete v časopisu Kreativ.

Zdroj: Časopis Kreativ