Pečené kuře je klasika, kterou má rád téměř každý. Jeho výhodou je i pestrá škála úprav, takže platí známe rčení, že kuře můžete udělat stokrát jinak. Většinou stačí k přípravě trocha soli, zajímavé koření, třeba i zelenina a trocha bujné fantazie. Ovšem to, co dělá z pečeného kuřete opravdu „královskou“ pochoutku, je vždy dokonale křupavá kůžička a šťavnaté a nevysušené maso. Máme pro vás pár fíglů, jak toho docílit.

Nikdy chlazené kuře

Upéct kuře s křupavou kůrkou není žádná věda, ale klíčem k úspěchu je už důkladná příprava. Ve chvíli, kdy se rozhodnete připravit doma pečené kuře, je potřeba drůbež vyndat alespoň dvě hodiny před samotnou úpravou z lednice. Maso bude mít pokojovou teplotu a neutrpí během pečení teplotní šok. Zároveň se krásně a rovnoměrně propeče. Čím je kuřecí maso studenější, tím déle se peče a zároveň se zbytečně vysušuje a ztrácí poměrně velké množství šťávy.

Sůl či koření a provázek

Kuře vždy nejprve řádně omyjte, lehce ho osušte papírovou utěrkou a poté ho dostatečně osolte. A to nejen zvenku, ale i zevnitř. Stejně tak můžete v této fázi použít ochucené kořenící soli a marinády. Pak byste měli kuře stáhnout pevnou nití či provázkem, protože kuře díky tomu získá kompaktní tvar a bude se propékat rovnoměrně. Nehrozí tak ani vysušení stehýnek a křidýlek, které z kuřete běžně odstávají. A jak na správnou křupavost?

Nechte maso proležet

Pokud chcete, aby mělo kuře křupavou kůži, měli byste ho nasolit či namočit do marinády den před pečením a nechat ho odpočinout přes noc v lednici.

Využijte osvědčený trik babiček

Křupavě zlatavé kůžičky dosáhnete také díky jednoduchému fíglu našich předků. Pokud chcete mít jistotu, neváhejte sáhnout po obyčejném mléku. Během pečení s ním celé kuře několikrát potřete mašlovačkou.

Kuře v troubě nepřikrývejte

Protože na kuře během pečení působí ze všech stran suchý a horký vzduch, je vždy lepší nechat kuře v troubě bez pokličky. Ze všeho nejlepší je použít pekáč s vnitřním roštem, protože se v něm maso opéká rovnoměrně ze všech stran.

Troubu vždy předehřejte

Nikdy nevkládejte kuře k pečení do studené trouby. Ideálně ji předehřejte na cca 180 °C a pečte maso pozvolna a pomalu zhruba tak 45 minut. Díky tomu bude horký vzduch prostupovat postupně, tučnější části se rozpustí a uvolní svou jedinečnou chuť. Během pečení potírejte kuře kromě mléka i vypečenou šťávou, maso bude krásně šťavnaté.

Nakonec zvyšte teplotu

Ve chvíli, kdy je kuřecí maso měkké a došlo k propojení všech chutí, nastává čas na zvýšení teploty. Při nižších teplotách by nebyla kůže kvalitně propečená a křupavá. Teplotu nastavte alespoň na 200 °C a pečte do té doby, dokud není kuře přesně podle vašich představ. Během této fáze kuře stále pravidelně potírejte, aby kůrka nepopraskala a nedošlo zbytečně k jejímu vysušení.

Velké finále s krátkým odpočinkem

Jakmile kuře dopečete, dejte mu ještě chvíli času, než ho budete servírovat. Ihned po vyjmutí z trouby ho přikryjte tak na 5 minut alobalem, veškeré chutě se tak lépe propojí a rozvinou.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.magazin.recepty.cz, www.vodnanskadrubez.cz