Milují je dospělí i děti. Ženy i muži. Někdy bývají ceněné více než kus dortu. Řízky jsou pro nás něco jako národní pokrm. Každý ví, že dokonalý řízek musí být super šťavnatý, na povrchu křupavý a zlatavý. Jedině pak je to kýžené nebe v ústech a je jedno, jestli se jedná o řízek kuřecí, vepřový, telecí nebo krůtí.

Historie řízku

Tento oblíbený pokrm z masa obalený ve strouhance má velmi zajímavou historii. Tato kulinární specialita má své kořeny ve středověké Evropě, kde byly masové plátky nejprve stlačeny nebo tepelně upraveny, aby byly snadno stravitelné. První zmínky o řízku pocházejí z 19. století, a to zejména z rakouské a německé kuchyně. Avšak řízek se rychle stal oblíbeným jídlem a rozšířil se do mnoha částí světa. V České republice je znám jako smažený řízek a je jedním z tradičních pokrmů. Dnes je řízek oblíbenou specialitou, kterou najdete i v mnoha jídelníčcích a restauracích po celém světě.

Přesný řez masa na řízky

Největší oblibě se v České republice těší řízek kuřecí, a to i mezi dětmi. Nejčastěji se dělá z kuřecích prsou, ze stehenního masa již méně. U kuřecích prsou stačí svalovinu podélně nakrojit a nedokrojit úplně. Prso pak rozevřít a získat větší řízek. U vepřového, telecího a hovězího masa, ať už se jedná o jakoukoliv část, krájejte vždy přes vlákno. Pokud byste krájeli po vlákně, výsledný produkt by byl tuhý a skoro nepoživatelný.

Klepat, či neklepat maso na řízky?

Naklepáváte řízky? Věřte, že pokud kuřecí maso dobře nakrájíte, naklepávat jej nemusíte. Samo o sobě má velmi jemnou strukturu, tu byste příliš vehementními údery mohli porušit a to by byla škoda. Naopak maso vepřové a hovězí naklepání vyžaduje. Cílem je mírně porušit tuhá vlákna a dodat masu šťavnatost. Nejdůležitějším krokem je osolení a opepření ještě syrového masa. Pokud byste tento krok vynechali, věřte, že hotový řízek už těžko dochutíte.

Na čem řízky smažit

Palčivá otázka se týká i samotného smažení řízků. Přední šéfkuchaři doporučují přepuštěné máslo nebo sádlo. Jedině tak máte šanci na opravdu gurmánský zážitek. Ve spoustě domácnostech se smaží klasicky na oleji. Ovšem pozor, ne každý olej je na smažení vhodný. Pokud musíte smažit na oleji, použijte řepkový a vylepšete ho lžící másla. Pokud by vás napadlo smažit jen na másle, nedělejte to. Samotné máslo se přepaluje. Když jej ale smícháte s olejem, výsledek bude mnohem lepší.

Trik s olejem

Než začnete maso hýčkat v trojobalu, zkuste malý trik. Každý plátek lehce potřete olejem. Ten zajistí, že během smažení řízku nedojde k vysušení masa a ono si tak zachová svou šťavnatost. Teprve pak se pusťte do trojobalu. Obecně platí, že není nutné maso v jednotlivých vrstvách obalu nijak upěchovávat. Stačí protáhnout, namočit tak, aby byl celý kus masa obalem pokrytý.

Tip na závěr

Pro křehčí výsledek můžete maso zakápnout citronovou šťávou. Kuřecí maso se zase doporučuje nakládat předem do jednoho hrnku acidofilního mléka a nechat v této lázni odpočívat klidně i přes noc.

Související články

Zdroje: adbz.cz, zadnyspeky.cz, www.toprecepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz