Palačinky jsou populární nejen pro svou chuť, ale i pro jednoduchou a rychlou přípravu. Mohou být výbornou snídaní, ale i chutným odpoledním dezertem. Pokud chcete zvládat jejich přípravu na výbornou, dělejte je vždy podle prověřeného receptu, a především je také správně opékejte, aby si zachovaly svou vláčnost a byly krásně tenoučké.

Jak připravit nejen palačinkové těsto, ale i ty nejlepší a nejtenčí palačinky? Podívejte se na YouTube video na kanálu Katka My Irish Life:

Zdroj: Youtube

Oblíbené palačinky

Palačinky jsou vlastně velmi tenké placky z nekynutého litého těsta, které se opékají v pánvi. Připravují se z mouky, vajec a mléka a když jsou hotové, plní se náplní. Nejčastěji sladkou, ale velice oblíbené jsou i palačinky naslano.

Palačinky pokaždé jinak

Pokud budete dělat sladké palačinky, stačí do těsta přidat trochu cukru, v případě slané verze použijte špetku soli. Sladké těsto se může při smažení lehce přilepovat, úspěšně lze situaci předejít přidáním špetky mleté skořice, která dodá palačinkám i jedinečné aroma.

Těsto vyžaduje odpočinek

Jakmile budete mít palačinkové těsto do hladka vymíchané, nechte jej alespoň půl hodiny odpočívat. Díky tomu do sebe mouka stihne vsáknout vlhkost a palačinky budou ve výsledku nádherně nadýchané. Tento krok proto nikdy nepřeskakujte. Před smažením těsto opět promíchejte.

Podoba dokonalých palačinek

Dosáhnout naprosto tenkých palačinek, které jsou téměř průsvitné, je cílem mnoha zkušených kuchařů. Chce to jen získat zručnost a správný postup stále opakovat, dokud nebude výsledek uspokojivý. Nejlepší palačinky by měly být lehké, tenké, skoro průhledné a s krajkovými lehce křupavými okraji.

Jak správně smažit palačinky

Prvním předpokladem úspěchu je vždy kvalitní nepoškrábaná pánev. Potřete ji trochou oleje, nejlépe rostlinného původu. Pánev by měla být vždy předem rozpálená na střední teplotu.

Následně nalijte připravené těsto pomocí naběračky krouživým pohybem ruky doprostřed pánve a nakláněním pánve ho rozlijeme po celé ploše. Jakmile těsto lehce ztuhne a palačinka se začne volně pohybovat po pánvi, podeberte ji, obraťte a osmažte z druhé strany.

Velké finále

Nakonec ještě teplé palačinky naplňte. V případě, že jste zvolili sladkou verzi, potřete je chutným džemem nebo marmeládou, vhodné jsou i sladké pomazánky a polevy. Stejně tak využijte čerstvé ovoce, šlehačku či zmrzlinu. Slané palačinky naplňte například šunkou, sýrem, zeleninou a dochuťte čerstvými bylinkami.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.freshbites.cz