Trik našich babiček ztvrdlou hořčici spraví a ještě vylepší její chuť.
Zdroj: Shutterstock

Jak na ztvrdlou hořčici: Trik našich babiček ji spraví a ještě vylepší chuť

Vysvitlo sluníčko a vy jste si usmysleli, že budete opékat buřty, ale zjistili jste, že vlastníte jen hořčici, která je ztvrdlá nebo zaschlá? Máme pro vás trik, jak z ní znovu udělat poživatelnou a chutnou záležitost. Neuvěříte, jak málo stačí!

Kdo by nemiloval hořčici. Sice má divnou konzistenci a barvu, ale jde o pochutinu, bez které si buřt či párek umí představit jen málokdo.

Hořčice se skládá z rozemletých semen rostliny hořčice smíchaných s vodou, octem, solí, cukrem a dalšími ingrediencemi, díky kterým vzniká legendární pochoutka, bez které si nikdo neumí představit pravý letní táborák.

K výše zmíněnému základu se přidávají různá koření a jiné suroviny a tím vznikají další druhy hořčice. Důležité je také mletí semen, protože dle toho rozlišujeme hořčici buď hrubozrnnou, anebo naopak tu ze semen rozemletých na prášek.

Z medu, citrónu a hořčice vytvoříme vynikající zálivku Z medu, citrónu a hořčice vytvoříme vynikající zálivku. Zdroj: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Hořčici používal už Hippocratés k léčbě různých neduhů

Hočice, která pálila jako oheň, byla známa už v 1. st. n. l., kdy ji popisoval encyklopedista Plinius Starší a Hippocratés se o ní zase zajímal z lékařského hlediska. Dokonce ji využíval při léčbě různých neduhů. Ve střední Evropě se horčice objevila až okolo roku 800 a to na stole bohatých šlechticů zásluhou Karla Velikého.

V Evropě při přípravě pokrmů nejčastěji používáme hořčici hladkou a tekutou, kterou známe ve skleničkách a kelímkách z obchodu. Mezi nejznámější druhy hořčice u nás patří kremžská a plnotučná. Semena hořčice jsou bez aroma, ale jejich chuť je štiplavá až pálivá. Černá semena jsou sice také ostrá, ale zprvu chutnají nasládle, tudíž se jejich chuť rozvine pozvolna. Semena bílé hořčice se používají například i při nakládání okurek. Dijonská hořčice je ostřejší a ovocnějí, protože se do ní přimíchává mošt z nezralých vinných hroznů. Krémžská je řídká, hruběji namletá a pikantně sladká.

Domácí hořčice je jednoduchá a chutná! Domácí hořčice je jednoduchá a chutná! Zdroj: Sunvic / Shutterstock

Plnotučná hořčice je typicky českou specialitou

Pokud je ale něco opravdu českou delikatesou, je to hořčice plnotučná. Dle dat ČZU spotřebuje Čech přibližně 2,2 kila hořčice za rok. Je zajímavé, že například nám nejbližší Slováci až takoví milovníci hořčice nejsou. Množství zkonzumované hořčice na člověka na Slovensku je poloviční.

Hořčici můžete vylepšit ovocem, alkoholem, estragonem nebo třeba petrželkou. Skvělá je také hořčice kombinovaná s křenem.

Fígl se ztvrdlou hořčicí

Co ale dělat, když se rozhodnete opékat buřty nebo udělat k rychlé večeři párky a jediné, co máte v lednici, je ztvrdlá vysušená hořčice? Nezoufejte a hlavně ji nevyhazujte! Stačí ji totiž jen promíchat se šťávou z citrónu nebo pomeranče a přidat pár kapek rostlinného oleje. Tím získáte nejen zpět obvyklou konzistenci hořčice, ale navíc ještě vylepšíte její chuť.

Zdroj: www.coopclub.cz, www.rady-navody.cz, www.vitalia.cz

Akční letáky