Nakládání okurek vyžaduje trpělivost a pečlivost, ale za to si budete moci dopřát skvělou chuť domácích nakládaček. Ať už jste v nakládání okurek nováčkem, nebo pouze hledáte způsob, jak své dovednosti zdokonalit, vězte, že s těmito technikami budete mít úspěch u celé rodiny. Připravte si proto všechny potřebné suroviny a pusťte se do práce!
Připravte si vynikající nakládané okurky také podle jednoduchého video receptu na YouTube, na kanálu Vaření ze Zdenkou:
Příprava kvalitních okurek
Při výběru okurek je velmi důležité dbát na jejich kvalitu. Plody by měly být menší, pevné a bez známek jakéhokoliv poškození. Okurky je zásadní také důkladně umýt, abyste odstranili veškeré nečistoty. Překontrolované okurky proto dejte na hodinu do vody, a poté je pomocí jemného kartáčku opatrně očistěte od hlíny a dalších nečistot.
Tradiční octový nálev
Do většího hrnce nalijte 3 l vody a 0,75 l octa. Následně přidejte 330 g cukru, 130 g soli, 4 lžičky hořčičného semínka, 5 hřebíčků, 4 bobkové listy a po 20 kuličkách černý pepř a nové koření. Vše promíchejte a přiveďte k varu, aby se cukr a sůl úplně rozpustily. Po 15 minutách vaření odstavte hrnec z plotny a nechte nálev vychladnout.
Důkladná sterilizace sklenic
Než začnete okurky nakládat, nezapomeňte pečlivě sterilizovat sklenice a víčka. Tento krok je zásadní pro zamezení růstu nežádoucích bakterií. Nejdříve je proto vymyjte teplou vodou s čisticím prostředkem, a pak je několikrát vypláchněte vroucí vodou.
Sklenice s víčky můžete sterilizovat rovněž v troubě nebo myčce. Po vyčištění sklenic dbejte na to, abyste se vnitřních stran a okrajů sklenic i víček co nejméně dotýkali.
Nakládání čistých okurek
Do připravených sklenic dejte na dno několik koleček mrkve, cibule a pár stonků kopru. Poté začněte plnit sklenice okurkami tak, aby byly těsně u sebe. Jakmile budou sklenice naplněné, nalijte do nich studený lák, aby byly okurky úplně ponořené. Hrdlo pak otřete čistou utěrkou a sklenice pevně uzavřete víčkem.
Finální zavařování sklenic
Při teplotě 80 °C sterilizujte sklenice asi 20 minut. Po zavaření sklenice opatrně vyjměte a nechte vychladnout víčkem dolů při pokojové teplotě.
Nakonec zkontrolujte, zda jsou víčka pevně uzavřena a žádná ze sklenic neprotéká. Následně už jen přemístěte naložené okurky na chladné a tmavé místo, ideálně do sklepa nebo spíže.
Zdroje: fresh.iprima.cz, prozeny.cz, inspirace.heureka.cz