Jablka patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě, a tak není divu, že tvoří výraznou součást našeho jídelníčku. Ročně sníme průměrně kolem 22 kilogramů jablek. K nejvýznamnějším kritériím při výběru tržních odrůd patří chuť, vůně, barva, textura a schopnost přepravy a skladování.

Kam pro kvalitní jablka?

V současné době seženete jablka v naší obchodní síti celoročně. A to i v době, která už je jejich sklizni velmi vzdálena. Určitou roli v tom hrají odrůdy, které vydrží i delší skladování, ale stále větší role připadá na speciální podmínky ve velkoskladech. Nejširší sortiment jablek seženeme v hypermarketech a supermarketech, a to jak těch z dovozu, tak i těch z našich sadů.

Ovoce můžeme nakupovat také na farmářských trzích anebo přímo od pěstitelů. V takovém případě bývá nabídka odrůd podstatně užší, plody mnohdy nemají dokonalé tvary ani obří rozměry. Tyto nedostatky často vyváží, či spíše převáží, lahodná chuť a vůně.

Vybírejte očima

Nejspíš už se vám to už někdy také stalo – koupili jste si ovoce, které v obchodě vypadalo velmi atraktivně, ale po pár dnech už byla jeho chuť všelijaká či spíše nijaká či se dokonce začala kazit. Zkuste si všímat způsobu, jak prodavači „servírují“ plody zákazníkům. Často stačí několikrát projít úsekem ovoce a zeleniny, zvlášť v době, kdy se doplňují regály.

K velkým nešvarům patří sesypávání plodů. Zatímco banány se většinou nabízejí rozložené po trsech na policích, většina jádrového ovoce, mezi které jablka patří, se prodává v bednách. Normy stanovují, jak mají vypadat jablka zařazená do I. či II. třídy, nejluxusnější plody se nabízejí ve výběrové třídě. Ale i ta nejkrásnější jablka bývají často poškozena krátce před prodejem koncovému zákazníkovi. Stačí, když obsluha prostě sesype zbylé plody z jedné bedny do druhé. Otlaků a drobných ranek si většina zákazníků nevšimne. Ale právě nešetrné zacházení zkracuje plodům životnost.

Méně může být více

Ať už nakupujete oblíbené odrůdy jablek, nebo hledíte hlavně na jejich cenu, nakupujte vždy jen takové zásoby ovoce, které dokážete zkonzumovat, zpracovat či vhodně skladovat. Zvlášť jablka, která byla uskladněna ve speciální atmosféře velkoskladů, mohou velmi rychle ztratit lahodnou chuť.

Malá domácí degustace jablek

Pokud máte oblíbenou určitou odrůdu, klidně věnujte trochu času malému testu. V rámci rodiny či přátel můžete upořádat improvizovanou degustaci. Stačí v několika obchodech nakoupit stejnou odrůdu, jablka označit a nakrájet na dílky. Pak už se zbývá jen dohodnout, čeho si budete všímat a ochutnávka může začít. Možná budete překvapeni zjištěním, že nejchutnější ovoce pochází z obchodu, nad kterým obvykle ohrnujete nos. Pokud se budete chtít inspirovat kritérii, která při degustacích jablek používají odborníci, všímejte si vůně, slupky, konzistence, šťavnatosti, celkové chuti a kyselosti. Klasifikační stupnice pro organoleptické hodnocení jablek najdete na webu Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy