Zdroje: magazin.recepty.cz, fresh.iprima.cz

Krájení cibule je hračka, ale ne pro všechny

Krájení cibule může být rozhodně z těch méně příjemných činností. Znesnadňují to především dráždivé látky, které se při něm začnou uvolňovat. Nervová zakončení v očích tyto látky natolik iritují, že začnou oči okamžtě reagovat slzením. I proti slzení během krájení existuje řada zaručených fíglů, ale o tom jindy. Naučíme vás krájet cibuli dvěma způsoby, tak jak to dělají profíci. Cibule přeci nesmí v kuchyni chybět! Je nejen chutná, ale také nutričně zajímavá. S oblibou se používá i k léčbě nachalzení, ale také mnohých dalších zdravotních problémů.

Jak na krájení cibule

Na krájení cibule na velmi malé kostičky, tedy najemno, budete potřebovat prkénko nebo jinou podložku a velmi ostrý nůž. Během krájení budete cibuli přidržovat konečky prsů, což je poměrně nepříjemné, protože cibule klouže. Proto se na ni tlačí jen jemně, konci prsů a nehty. Prsty jsou ohnuté tak, že připomínají ptačí dráp. Určitě si toho všimněte u pořadů o vaření nebo kulinářských soutěží. Takovým způsobem jednak vyvíjíte dostatečný tlak směrem dolů k prkénku, ale také chráníte prsy, i když budete krájet nebo sekat cibulku i velice blízko konců prstů.

Krájení půlky cibule

V prvním případě rozkrojte cibuli na půl podélně a odstraňte slupky. Neokrajujte kořenovou část, na té bude krájená cibule držet. Půlku cibule rozkrojte ještě horizontálně alespoň jednou nebo dvakrát. Nedokrajujte až do konce. Takto nakrojenou cibuli napřed krájejte podélně na úzké proužky a následně krájejte přes proužky na co nejmenší kostičky.

Krájení cibulových vrstev

Druhým způsobem se krájí cibule najemno pomocí rozdělení na jednotlivé vrstvy cibule. Rozkrojte cibuli na čtvrtky podélně, oloupejte a odřízněte konce z obou stran. Čtvrtky rozdělte na jednotlivé vrstvy cibule. Vezměte vždy dvě vrstvy čili plátky a jemně je přitlačte prsty tak, aby byly co nejvíce zploštělé. Takto narovnané plátky pak krájejte na proužky a následně na kostečky.