Zdroje: regiony.rozhlas.cz, www.sportuj.com, bydleni.instory.cz

Špatně nakrájené maso na talíři poznáte

Na všechno je nějaký fígl a správný postup. Zda je maso správně nakrájené, poznáte velmi brzy po tom, co se do něj zakousnete. Jestli jste doma správné krájení masa neokoukali, tak se podívejte třeba na toto krátké video, kde vás na kanále "Recepty bez brepty" naučí nejen jak kuřecí řízek rozkrojit, ale také připravit se vším všudy.

Zdroj: Youtube

Krájení masa je věda

Na krájení masa mějte vždy prkénko nebo jinou podložku a ostrý nuž. Nože jako pilka nejsou vhodné na masa, typicky jsou to nože na pečivo nebo zeleninu a ovoce. Nožem maso neřežeme tam a zpět, ale dlouhým tahem krájíme plátky, kostky nebo nudličky.

Kámen úrazu veškerých druhů mas jsou vlákna, přičemž hovězí maso je nejtužší a drůbeží naopak nejjemnější. Z tohoto důvodu je de facto možné krájet kuřecí maso jakkoli.

Připravujete-li kuřecí prsa, rozřízněte je podél naplocho, aby vznikly dva tenčí velké řízky. Vlákna v kuřecím mase vám nebudou nijak překážet.

Pokud kuřecí krájíte na menší kousky, je zcela lhostejné, jak to uděláte. Jestliže však maso grilujete, ideální je nekrájet jej, aby si uchovalo co nejvíce šťavnatosti.

Vepřové maso je jen mírně tužší než kuřecí, ale protože je jeho vláknitost jiná než u kuřecího a hovězího, je v podstatě možné krájet jej jakkoli.

Vepřové a telecí kotlety, které připravujete jako řízky, můžete nebo spíš byste určitě měli krájet po vlákně, případně šikmo. Je to výjimka, každopádně se předpokládá, že maso důkladně naklepete.

Hovězí chyby neodpouští

Zatímco kuřecí a vepřové vám nějaké ty přešlapy odpustí, tuhé hovězí rozhodně ne. Pokud byste krájeli po vláknech, bude konzumace takového masa skutečně až nepříjemná a strávníci vám takovou večeři rozhodně nepochválí. Po vláknech se krájí hovězí jen v jediném případě a to tehdy, když připravujete závitky.

Na steaky či plátky je nutné krájet vždy přes masová vlákna. Pokud maso neznáte, napřed si jej dobře prohlédněte, případně zbavte blan a uvidíte, kudy přes sval vlákna směřují. Ukrojte plátek, prohlédněte si jej a pokračujte v krájení, jak nejlépe přes vlákna je to možné.

Související články