Labužníci upřednostňují chlazené ryby před mraženými, neboť kvalitní čerstvé maso vyniká křehkostí, šťavnatostí i typickou rybí chutí. Ale kde takové zboží nakupovat, když dobrá rybí prodejna není na každém rohu? Naštěstí sem tam nějaká funguje a navíc se její kvalita dá poznat na první pohled: Základní pravidlo správně uložených chlazených ryb totiž říká, že musí být uloženy na ledové tříšti, nikoliv v ní být zahrabány! Ostatně led usnadní uchování ryby doma v chladničce.

Podle čeho poznáme, že je ryba skutečně čerstvá?

  1. Rybí oči jsou jasné, nezamlžené.
  2. Povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý.
  3. Žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích.
  4. Při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor.
  5. Je cítit pouze rybí vůně.

Pokud není byť jen jeden z těchto bodů splněný, pokud si čerstvostí ryby zkrátka nejste jisti, kupte raději rybí maso mražené.

Zmrazené ryby: Důležitý je vakuový obal i údaje na něm!

Nemáte-li možnost koupit si rybu čerstvou nebo chlazenou, můžete si vybrat ze slušné nabídky mražených ryb. Zmražené ryby lze uchovat delší dobu. Zpracovatelské firmy dnes rybí maso zmrazují moderní, tzv. šokovou metodou, takže jeho kvalita zůstane zachována. Přesto buďte v prodejně obezřetní:

  • Ze všeho nejdříve věnujte pozornost tomu, zda je ryba ve vakuo­vém balení. Takto nabízené ryby bývají před zamražením kvalitněji ošetřené.
  • Přečtěte si, co je napsáno na obalu, zejména o době trvanlivosti. Pokud je uvedeno, že výrobek byl vakuován a zamrazen při prvním zpracování, je to ta nejvyšší kvalita, kterou můžeme za své peníze dostat.

Rozeznat, zda bylo maso vinou nevhodných teplotních podmínek při skladování částečně rozmraženo a opětovně zmraženo, je pro­blematické, zvláště pokud je v neprůhledných obalech. Spolehlivě to poznáte až po rozmražení výrobku. Maso je pak blátivé, odděluje se od kostí a má nepříjemnou vůni. V žádném případě nic neriskuj­te a takovou potravinu buď hned reklamujte, nebo vyhoďte!

Pokud však balení ryb očividně obsahuje i ledovou tříšť, k částečnému roz­mražení a znovuzmražení výrobku došlo zcela určitě. Nekupujte ho.

Zmrazenou rybu je třeba před kuchyňskou úpravou nechat v led­ničce postupně rozmrazit. Spěcháte-li, použijte mikrovlnnou trou­bu. Ale nenechávejte maso při pokojové teplotě ani ho nepolévejte horkou vodou.

Z knihy Sladkovodní kuchařka Milana Paličky