Co je to konfitování? Je to způsob, jakým se upravuje především maso, třeba taková kachní stehýnka konfitovaná v kachním sádle se pak rozplývají na jazyku. Konfitovat znamená vařit v tuku, tedy v oleji, másle či sádle. Takové vaření pak musí probíhat zvolna, ať už na sporáku nebo v troubě.

Jak konfitovat česnek, se podívejte v našem videu:

Zdroj: VLM

Stěžejní je teplota oleje

Ideální teplota je taková, kdy ode dna stoupají v tuku řetízky bublinek, v troubě je to zhruba 110-120 °C, ale hodně záleží na tom, jak vaše trouba peče. Olej ani sádlo rozhodně nemají vřít, právě česnek by zhnědl a zhořkl, což by byla škoda. A s ním by zhořkl i olej, který je sám o sobě lahůdkou – chutná skvěle v salátu, na bramborách nebo na něm můžete připravit minutky.

Jak na konfitovaný česnek

Na 2 skleničky o objemu cca 150 ml budete potřebovat 250 g vyloupaných stroužků česneku, asi 250 ml olivového oleje, 1 lžičku soli, kuličky pepře, koriandru, hořčičného semínka, chilli a bylinky podle chuti.

Vyloupané stroužky česneku dejte do zapékací mísy či do hluboké pánve. Zalijte česnek olejem tak, aby stroužky byly zcela ponořené. Oleje dejte raději o trochu více než méně. Přidejte sůl, koření a bylinky a vše promíchejte. Vložte do trouby a při 110 °C pečte asi 1,5 hodiny. Nechte zcela vychladnout a pak česnekem, bylinkami a kořením naplňte čisté skleničky. Zalijte je olejem.

Jak konfitovaný česnek jíst?

Konfitovaný česnek je mnohem jemnější než čerstvý a je také úplně měkký – rozetřete ho snídaňovým nožem raz dva. Podle chuti stačí toust s česnekem už jen posolit a popřát si dobrou chuť.

Olej i česnek užijete do salátů, můžete ho rozetřít do pomazánek či smíchat s majonézou a použít třeba ke grilovanému masu a hamburgerům.

Související články

Zdroj: časopis Receptář