Cuketa a její přínos pro tělo

Cuketu tvoří z devíti desetin voda, a tak má velice nízkou energetickou hodnotu. Obsah minerálních látek není zas tak vysoký, ale je opravdu pestrý. Draslík zajišťuje správnou funkci srdce a fosfor a vápník podporuje zdravé kosti. Hořčík je zas důležitou součástí při procesu správného dělení buněk. V cuketách je i vzácné železo, měď, fluor, zinek a sodík. Vitaminů je v cuketě také dost a prim hrají vitaminy A, B a E.

Jaká cuketa je vhodná k zavařování

Nejlepším způsobem skladování cuket je nakládání. Cukety, které budete zavařovat, by měly být zdravé a nepřezrálé. Vyberte ty svěže zelené nebo žluté a nejlépe středního vzrůstu a nepoškozené. U mladých plodů slupku nechte, ty starší oloupejte. V případě, že budou některé z nich plné semen, odstraňte je. Nezapomeňte nejdříve veškerou zeleninu dobře umýt, pak vřelou vodou vypláchněte umyté sklenice i víčka a můžete začít.

Cukety naložené v bylinkovém nálevu

  • 3,5 kg cuket
  • 1 hlavička česneku
  • 400 g mladých drobných cibulek
  • 600 ml jablečného octa
  • 3 lžičky soli
  • 1,7 l vody
  • 8 polévkových lžic cukru či medu
  • 1 polévková lžíce celého pepře
  • 5 polévkových lžic hořčičného semínka
  • Několik větviček oblíbených bylinek (rozmarýn, tymián, dobromysl, majoránka, kopr)

Z vody, octa a cukru připravte klasický nálev ochucený pepřem a hořčičným semínkem. Cukety pečlivě nakrájejte na jemné, tenké plátky, osolte a zalijte vodou. Nechte odstát asi tak půl hodiny až hodinu, poté sceďte a úhledně naskládejte do sklenic společně s cibulkami a vyloupanými stroužky česneku. Přidejte bylinky a zalijte horkým připraveným nálevem. Zavařovací skleničky pevně zašroubujte a zavařte. Ve chvíli, kdy voda dosáhne bodu varu, vařte ještě půl hodiny. Pak už stačí nechat naložené cukety dostatečně odležet, asi tak měsíc, a můžete si na nich bezostyšně pochutnávat.

Cukety v olivovém oleji

  • 1 kg cuket
  • 8 stroužků česneku
  • 3 ks chilli papriček nasekaných nadrobno (dle toho, jak máte rádi ostré)
  • 200 ml olivového oleje
  • 3 větvičky libovolných bylinek (saturejka, estragon, tymián, rozmarýn,)
  • 1-2 lžičky soli

Cukety nakrájejte na plátky nebo podlouhlé hranolky, osolte je a nechte chvíli dostatečně vypotit. Poté je otřete papírovou utěrkou a rozložte na předem olejem vymazaný plech. Lehce je v oleji poobracejte, aby byly pokryté olejem ze všech stran. Potom je osolte a grilujte tak dlouho, dokud nezezlátnou. Opečené plátky smíchejte s rozetřeným česnekem, chilli papričkami a bylinkami. Vložte je opatrně do skleniček a zalijte zbytkem oleje tak, aby vše bylo dokonale ponořené. Takto připravené cukety uchovávejte v lednici, kde vydrží asi měsíc. Jestliže si této pochutiny chcete užít i později, můžete je zavařit a schovat na zimu.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.finedininglovers.com, www.abecedazahrady.dama.cz