Kuřecí maso je velmi oblíbeným jídlem, které se dá jednoduše použít na několik způsobů dle chuti. Zároveň se doporučuje v dietních jídelníčkách. Toto maso je jemné a dobře stravitelné. Jestliže chcete shodit pár přebytečných kilogramů, pak je nejlepší upravit kuřecí maso vařením, dušením či horkým vzduchem.

Maso plné minerálů a bílkovin

Kuřecí maso obsahuje bílkoviny, ve kterých se nachází všechny esenciální aminokyseliny, jež způsobují obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. Pokud byste chtěli porovnat kuřecí s jiným masem, pak zjistíte, že má nižší energetickou hodnotu a velmi malé množství tuku a cholesterolu. V jeho složení se nachází z minerálů fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík a selen, z vitaminů pak skupina B. Nejvíce však vitaminy B3, B5 a B6.

Příprava kuřecího masa

Abyste mohli naložit 4 kg kuřecího masa, budete potřebovat 4 cibule, jeden svazek petrželky, po 4 lžících octa a soli, pepř a mletou papriku. Maso zbavte nežádoucích částí, které vám nevyhovují, a umyjte ho. Následně si vezměte papírovou či normální utěrku, se kterou maso vysušíte. Připravené maso dejte do mísy a přidejte pepř, sůl a papriku. Vše dobře promíchejte. Pokud máte raději ostřejší jídla, nemusíte se bát použít chilli.

Naložení do sklenic

Až bude koření správně zamíchané a ulpí na všech částech masa, přilijte ocet. Znovu zamíchejte a ponechte na chvíli uležet. Mezitím si připravte zeleninu do sklenic. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka a čerstvou petrželku nasekejte nadrobno.

Náš tip

Do sklenic můžete přidat také čerstvou papriku, česnek nebo tymián.

Čisté sklenice vyskládejte cibulí i petrželkou. Poté vložte maso tak, aby místo ve sklenici bylo maximálně naplněné. Pokud vám zbyly nějaké kousky zeleniny, můžete je dát ještě navrch sklenice.

Finální zavaření

Naplněné sklenice pořádně uzavřete a dejte do hrnce s utěrkou na dně. Nalijte vodu a přiveďte k varu. Ve vroucí vodě ponechte sklenice na 5 hodin. Po uplynutí doby vyndejte sklenice ven a položte víkem dolu. Po vychladnutí přemístěte sklenice na temné a chladné místo, kde vám vydrží až jeden rok. Až budete chtít obsah použít, maso postačí pouze zpracovat. Můžete se také podívat na videonávod.

Zdroj: Youtube

Zdroje: svetkreativity.cz, akademiekvality.cz, youtube.com