Nakládané papriky jsou nejen oblíbená, ale i chutná a zdravá pochoutka, která se dá připravit na mnoho způsobů. Použít lze jakoukoliv odrůdu této zeleniny a pro pestrobarevnost a zajímavou kombinaci chutí můžete upotřebit jakýkoliv druh v jakémkoliv odstínu. Nejčastěji se nakládají do oleje nebo octového nálevu. Pokud však chcete dosáhnout toho nejlepšího výsledku, využijte recept, který nikdy nezklame, a to jsou tradiční babiččiny nakládané papriky v oleji.
Jak připravit sterilované papriky s olejem ve sladkokyselém nálevu? Podívejte se na video z YouTube z kanálu Toprecepty:
Lepší olej než ocet
Zkušené hospodyně už věděly, že nejlepší je naložit papriky do oleje, protože více vynikne jejich chuť a pro naše tělo jsou zdravější než ty v octových nálevech. Kvalitní olej totiž obsahuje zdravé tuky, které pomáhají tělu absorbovat ze zeleniny důležité vitamíny a minerály. Navíc jsou papriky v oleji méně kyselé než naložené v octě, což je pro některé lidi lépe stravitelnější.
Vytáhne to nejlepší
Pokud použijete na nakládání paprik olej, dosáhnete nejlepší koncentrace všech chutí a zdraví prospěšných látek. Olej totiž vytáhne z paprik to nejlepší a navíc si uchovají i svou silnou vůni. Funguje jako nosič pro aromatické látky, a to nejen z paprik, ale také z přidaného koření. Takto připravené papriky mohou být nejen chuťovkou na dlouhé zimní večery, ale jedná se zároveň o skvělý doplněk mnoha pokrmů, jako jsou saláty, těstoviny, anebo různé sendviče.
Zásoba na zimu
Nakládané papriky jsou nejen chutné, ale také zdravé. Obsahují užitečné vitamíny A, C, E a K a zároveň jsou poměrně bohaté na antioxidanty, které chrání náš organismus před poškozením volnými radikály.
Babiččiny papriky
Očištěné a pokrájené papriky rozmístěte na plech předem vyložený pečicím papírem, vložte je do trouby a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, dokud nejsou měkké. Pokud by se vám stalo, že slupka lehce zhnědne až zčerná, není to na škodu. Ve chvíli, kdy jsou papriky upečené, vložte je do sáčku a uzavřete ho. Díky tomu se papriky zapaří a půjdou vám během 15 minut velice snadno oloupat. Pak je nechte vychladnout.
Olejová zálivka
Do kvalitního olivového oleje dejte trochu čerstvých či sušených bylinek, velice chutnou kombinací je rozmarýn a tymián. Pokud budete mít k dispozici bylinky čerstvé, můžeme je buď rozmixovat nebo posekat a při vkládání do sklenice je rozmístit mezi papriky. Budou nejen dekoračním prvkem, ale velmi příjemně podpoří celkové aroma nakládaných paprik.
Sterilizace není nutná
Sklenice nemusíme konzervovat. V případě, že používáte sklenice s kvalitním a těsným uzávěrem, nemusíte se obávat, že by se nakládané papriky zkazily. Tuto delikatesu skladujte pro delší trvanlivost nejlépe v lednici. Vydrží vám takto uskladněné až celé tři měsíce, ale to už možná budete vyrábět další, protože uvidíte, že doma podezřele rychle mizí.
Související články
Zdroje: www.apetitonline.cz, www.jakvkuchyni.cz, www.toprecepty.cz