Plná spíž se vždy hodí, zvlášť v zimě, kdy je o vitaminy nouze a ceny čerstvé zeleniny šplhají do astronomických výšek. Pokud máte přebytky na zahradě, je nejjednodušší si je zavařit a pochutnat si na nich pak mimo sezónu. Poradíme vám, jak téměř bez práce zpracovat úrodu rajských jablíček. Způsob je to opravdu jednoduchý.
Inspirujte se!
Způsobů zavařování je mnoho a každý připravuje zásoby do sklenic trochu jinak. Podívejte se, jak zavařuje rajčata Děda a vyzkoušejte to také:
Zvolit můžete i způsob zavařování, při němž nebudete potřebovat žádný ocet, cukr ani předem připravený lák. Stačí jen hrnec, čisté sklenice a půl práce je hotovo.
Vyrovnat do řady
Krásná rajčata, bez kazů a vad, očistěte a omyjte, aby na nich nezůstaly zbytky zeminy. Připravte si několik plechů, dle toho, kolik úrody potřebujete zavařit. Jablíčka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Pečte zhruba půl hodiny.
Čisté sklenice
Mezitím si připravte sklenice. Musejí být zcela čisté, sterilizované. Velikost záleží na vás. Nemusejí být nutně stejně velké. Připravte si několik menších a několik větších. Vždy záleží, kolik jste schopni rajčat po otevření sklenky zpracovat. Čistým náčiním přendejte upečená rajčata do sklenic a trochu upěchujte. Naplňte je až po vrch a zavíčkujte. Celou dobu procesu dbejte na čistotu.
Zavařit a hotovo
Na plotnu dejte zavařovací hrnec, jehož dno vyložte utěrkou. Vyskládejte na ni rajčatovou dobrotu ve sklenicích, zalijte vodou tak, aby sahala zhruba do poloviny sklenic, přiklopte poklicí a sterilizujte při teplotě 80 stupňů Celsia zhruba 20 minut. Jakmile je hotovo, sklenice opatrně vyjměte a zkontrolujte, zda víčka dobře těsní. Nesmí se do nich dostat vzduch. Správně zavařená rajčata vám vydrží ve špajzu i dva roky.
Související články
Zdroje: ihospodyne.cz, www.womanonly.cz