Kysané zelí je takový lidový všelék, ale jeho účinky se zabývá i věda. V jedné hlávce najdete tolik přínosných látek, že vám nebudou stačit ani písmenka.

Pro pořádek vyjmenujeme alespoň ty nejdůležitější: vitamin C, vitamin K, vitamin B a minerály (draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík nebo fluor). Pravidelná konzumace kvašeného zelí vám pomůže s tvorbou krve a hormonů. Navíc můžete kysané zelí použít jako životabudič proti únavě. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň vám vyčistí střeva od toxinů a dalších jedovatých látek. Není divu, že kysané zelí bylo v historii oblíbené hlavně u námořníků, které chránilo před kurdějemi. Historici dokonce tvrdí, že nebýt kysaného zelí, Kolumbus by neobjevil Ameriku.

Jak naložit zelí

Kysané zelí je zkrátka věc, kterou byste měli mít doma. Můžete si ho koupit v obchodě, ale nejlepší je to, které si vyrobíte sami. Kupte si levné hlávky bílého zelí (nejlepší jsou pozdní odrůdy, označované jako „krouhárenské). Odstraňte z nich svrchní listy, které bývají ovadlé nebo popraskané. Velkým nožem je rozřízněte na čtvrtky a odstraňte z nich košťál.

Jak na to, se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

A pak se pusťte do krouhání. Každý kus nakrájejte nebo krouhejte vertikálně (pokud nechcete mít obří nudličky, tak čtvrtku ještě překrojte napůl). Zeleninu můžete zpracovávat ručně, ale také v kuchyňském robotu. Pozor! Pokud si povoláte na pomoc stroj, dávejte do něj menší kusy, aby se zbytečně nezasekl.

Příprava, kořenění, sešlapávání

Krouhanku nasypte do většího lavoru a promíchejte ji s kmínem a solí (na 1 kg zelí použijte 15 – 20 g soli). Pokud chcete, můžete přidat i česnek, feferonky, kopr, hořčičné semínko nebo jablko. Vzniklou masu „udusejte“ pomocí ručního tlouku, ale nejlepší je, když ji sešlapete čistými chodidly. Díky tomu ze zelí vytěsníte vzduch a uvolníte buněčnou šťávu. Tekutinu postupně odebírejte, ale jen tak, aby zelí bylo stále potopené. Máte hotovo? Zelí napěchujte do kameninových hrnců (seženete je běžně v domácích potřebách) a zatěžkejte čistým kamenem.

Skladování a kvašení

Zelí nechte kvasit při teplotě 15° C až 20 °C po dobu 4 až 8 dnů. Pak nádobu přemístěte do chladnější místnosti pod 15 °C a nechte dokvasit 4 až 6 týdnů. Během té doby ho průběžně kontrolujte, jestli je dostatečně potopené. Zjistili jste, že tekutina chybí? Dolijte ji 2 % vychladlým solným roztokem, který si připravíte tak, že svaříte 20 g soli a 1 l vody. Vykvašené zelí přeskladněte do chladné místnosti nebo sklepa a pravidelně ho kontrolujte, zda je stále „pod vodou“. Výborné je například ke kachně, bramborákům nebo do zelňačky.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.ireceptar.cz