Pokud jste začátečníci a rozhodli jste se, že upečete domácí dort, není se čeho bát. Vsaďte vždy na ověřený recept a dodržujte předepsaný postup. Pak už zbývá jen jediné - dort ozdobit. Jestliže se obáváte klasického sáčku na zdobení krémem, jsou i další možnosti. Konečnou úpravu můžete zvládnout s polevou, čokoládou, marcipánem, krémovými ozdobami, cukrářským zdobením, ovocem či kokosem, ořechy a mandlemi. Možností je přehršel.

Na 10 tipů zdobění dortu se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Dorty nemusí být jen plné krémových kudrlinek

Pro každého začátečníka může být snadnější dort upéct a promazat, než ho zdobením dokončit. Ovšem i obyčejný korpus výrazně vylepší zajímavé zdobení. V posledních letech se dokonce staly trendem dorty, kterým se říká „nahé“.

Zpravidla bývají jen uvnitř promazané a horní část je ozdobena jen minimalisticky originálním či významovým doplňkem, který se vztahuje k oslavenci. Jindy lze korpus nepravidelně přelít polevou a doplnit třeba ovocem. Jaká zdobení lze ještě využít?

Využijte jedlý papír

V podstatě se jedná o velmi tenkou oplatku, vyrobenou z bramborového, kukuřičného nebo rýžového škrobu, sladidel a rostlinného oleje. Vlastně je téměř bez chuti a slouží k originálnímu zdobení.

Můžete si zakoupit papír s konkrétním motivem, anebo si na něj nechat natisknout váš návrh, či oblíbený symbol, postavu, pohádkové motivy, prostě cokoliv. Pak potištěný jedlý papír přitiskněte na vrchní plochu a kolem dort dozdobte třeba šlehačkou a sezónním ovocem.

Hitem jsou i jedlé květy

V posledních letech se těší oblibě i jedlé květy. Určitě jste je zaznamenali i na dortech v cukrárně, kde se často objevují sedmikrásky, růže, macešky, chrpa, měsíček a třeba ibišek. Jedlé květy nechte před použitím zabalené ve vlhkém ubrousku v chladničce, vydrží vám déle v čerstvém stavu.

Zdobení s jedlými květy zvládne také každý začátečník. Jednoduše je umístíte na povrch dortu, kde z nich můžete vytvářet libovolné fantazie. Kdybyste se náhodou ve zdobení „rozjeli“, nezapomeňte, že méně je někdy více.

Zkuste nelámavou čokoládovou polevu

Další jednoduchý způsob je využití čokoládové polevy. Máme pro vás však tip na takovou, která na dortu nepopraská a bude hladká a lesklá. Rozpusťte si ve vodní lázni 150 g kvalitní hořké čokolády, přidejte 1 lžíci kakaa, 1 hrnek cukru a půl šálku vody. Čokoládovou směs zahřívejte jen při nízkých teplotách, dokud nezhoustne. Pak ji můžete na dort namazat nebo nalít.

Pestrobarevné ovoce

Mezi nejoblíbenější zdobení patří i čerstvé ovoce. Je rychlé a většinou u strávníků úspěšné. Můžete se zde vyřádit co se týká barev i chutí. Kombinujte však vždy takové ovoce, které se k sobě hodí a využít můžete i jejich lístky či kousky větviček. Působí to velice svěžím dojmem.

Pokud využijete lesní plody, skvěle se chuťově pojí s hořkou čokoládou. Nevyhýbejte se ani exotickému ovoci, nádherně na dortech vypadají například zrnka granátového jablka nebo ananas.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.tipio.cz, www.kurzyazazitkyonline.cz