Jsou vděčnou a oblíbenou přílohou. Hodí se k omáčkám i pečenému masu. Když se polijí masovým výpekem, nestačí jeden kousek, ale budete si chtít přidat další a další. Řeč je o nadýchaných knedlících. Jejich příprava není složitá, ale chybička se vloudit může. Vyzkoušejte babiččin recept na knedlík, který rozhodně nerozvaříte a zbytek rodiny vás prohlásí za hvězdu.
Knedlíky mají skutečně mnohostranné využití a jsou velmi oblíbenou přílohou. Nejen kvůli chuti, ale také jsou velmi nenáročné na ingredience, protože mouku a pár základních surovin máme doma vždy po ruce. Přesto občas v hospodyňkách jejich příprava vzbuzuje obavy. Kvásek nemusí správně vzejít, někdy se knedlíky rozvaří, jindy se zase srazí. Není to nic neobvyklého a stávalo se to i našim babičkám. Proto měly své vychytávky, aby se knedlíky povedly vždy a postupy tak vypilovaly k dokonalosti.
Základem většiny knedlíků je kynuté těsto.
Proti rozvaření knedlíků pomohou šátek nebo ocet
Pokud se vám vaření knedlíků ve vodě nedaří, zkuste vodu vyměnit za vodní páru. Ostatně na šátku umístěném nad vroucí vodou v hrnci se dělávaly ty nejlepší ovocné plněné knedlíky. Dnes si můžete pomoci napařovacím sítem nebo děrovaným hrncem.
Jako skvělý ochránce proti rozvaření knedlíků funguje i ocet. Ten se přidává přímo do vody, ve které knedlíky chcete vařit. Možná vás to překvapí, ale pokud chcete zůstat věrni vaření knedlíků klasicky ve vodě, proti rozvaření přílohy pomůže i malý trik s moukou. Stačí přidat lžíci mouky do vroucí vody, z mouky se uvolní škrob, díky němuž se knedlík zatáhne a nerozvaří se.
Zkuste přidat do vody lžíci mouky, nebo octa, pak se knedlík určitě nerozvaří.
Nejlepší recept na dokonalý knedlík
Zkusit můžete i osvědčený recept. Přesný návod najdete zde na videu:
Do mísy prosejte 300 gramů hrubé mouky. Stranou si odsypte ještě 100 gramů na později. Zalijte 150 mililitry teplé, ale ne vařící vody a přisypejte 2 zarovnané lžičky sušeného droždí. Dejte pozor na to, aby byla voda opravdu spíše vlažná, kvasnice by horká voda mohla zničit a kvásek by nevzešel.
Zasypejte lžičkou cukru, aby mělo droždí motivaci začít pracovat. Dejte mu chvilku času, jakmile uvidíte, že vyskakují bublinky, přidejte do směsi jedno velké vejce pokojové teploty a půl lžičky soli. Vypracujte těsto a podle potřeby dosypte trochu mouky. Pozor, neměli byste přisypat víc, než 100 gramů. Jinak by byly knedlíky tuhé. Vypracujte hladké těsto, buď ručně, nebo použijte robota s hákovým nástavcem. Těsto hněťte alespoň deset minut, aby se uvolnil lepek. Jakmile je hotovo, přikryjte těsto utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto přesuňte na vál, vypracujte rukama a vytvarujte šišky, mezitím si připravte vodu do kastrolu. Knedlíky vhoďte do vroucí neosolené vody a vařte přiklopené pokličkou 17 minut bez otáčení. Až knedlík vyndáte na pracovní plochu, nezapomeňte jej propíchat špejlí nebo vidličkou, aby z něj vyšla pára.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.youtube.com