V našich končinách neodmyslitelně patří jako nejčastější příloha k omáčkám i gulášům. Děláváme je jen tak jako rychlou večeři s vajíčkem a děti milují zase sladké kynuté varianty. Správně, řeč je o knedlíkách. Právě tato příloha má v naší zemi mnohaletou tradici a ve spoustě domácností se bez krásně nadýchaných knedlíků neobejde nedělní oběd.

Knedlíky z Bavor

I když se může zdát, že knedlíky jsou náš vynález, historie na to má trochu jiný názor. Původem je knedlík, nebo spíše knödel, z Bavor. Zároveň se nejednalo o přílohu, ale na počátku 19. století se jako knödel označovalo hlavní jídlo. Dnes máme variací knedlíků hned několik. Některé jsou jen z mouky a pár ingrediencí navíc. Jiné jsou zase z housek, bylinek a másla.

A jak tedy zadělat na ten nejlepší knedlík? Podívejte se na video. Šéfkuchař Václav Frič vás receptem provede:

Zdroj: Youtube


Někdo dělá knedlíky z hladké mouky, šéfkuchař ale doporučuje buď hrubou, nebo kombinaci hrubé a polohrubé mouky. Na kilogram mouky je potřeba ještě větší špetka soli. Obojí rovnou nasypejte do mísy robota a promíchejte. Přidejte jedno vejce pokojové teploty, půl kostky čerstvého droždí a půl litru vlažného mléka. Pokud máte mléko z lednice, mírně jej ohřejte. Jakmile jím přelijete droždí, začne krásně pracovat a dělat bubliny. Nezahřejte ale mléko moc, droždí je velmi choulostivé a hodně teplé mléko by celé snažení pokazilo.

Rohlík na kostičky

Do mísy od robota přijde ještě jeden starší rohlík nakrájený na drobné kostičky. Použít samozřejmě můžete i housku. Než kostičky ale do mísy nasypete, počkejte na správný moment. Hák těsto krásně uhněte. Jakmile se hmota začne odlepovat od stěn mísy, přisypte nakrájený rohlík a nechte lehce vmíchat do těsta.

Čas na vodu

Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout. Bude to trvat půl hodiny až hodinu. Jakmile je nakynuto, připravte si velký hrnec s vodou. Vodu pořádně osolte a přiveďte ji k varu. Vyklopte těsto na pomoučněný vál a rozdělte jej na čtyři stejné části. Z nich vypracujte bochánky a nechte ještě odpočinout. Až pak tvarujte šišky. Šišky by měly ještě trochu nakynout, než je opatrně vložíte do vroucí vodní lázně. Tady je vařte asi 18 minut, v půlce vaření je nezapomeňte otočit. Důležitá rada nakonec. Jakmile knedlíky vyndáte z vody, nezapomeňte je vidličkou nebo špejlí propíchat tak, aby unikla pára a nesrazily se.

Tip na závěr

Pokud chcete knedlíky podávat až další dny, namísto mléka použijte do těsta vodu. Starší knedlíky z mléka mohou překvapit nakyslou chutí, to se při použití vody nestane.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.novinky.cz, www.dama.cz