Užíváte si letních prázdnin a teplých večerů při společné grilovačce s přáteli? Tak to byste měli mít v malíčku, jak maso správně připravit a ugrilovat, aby mělo dokonalou chuť a bylo plné šťávy. A aby šlo o opravdu gurmánský zážitek, nezapomeňte maso ochutit marinádami. Dodají pokrmu jistou jemnost, ale zároveň i správný šmrnc a vůni.

V čem tkví tajemství marinád

Nejenže marinády maso ochutí a zjemní, ale zůstane díky nim mnohem víc šťavnaté a také se zkrátí doba jeho přípravy. A jejich velkou výhodou je, že můžete marinády doplnit ingrediencemi podle své chuti. Ve výsledku mohou být nasládlé, pikantní, kyselé, anebo i ovocné. Kuřecí, krůtí a králičí maso je vhodnější naložit do marinád na bázi oleje. K tmavším masům se hodí vinné a octové. Jaké ingredience budete na marinády potřebovat?

Oleje jsou základ

Protože i olej dělá chuť marinády, vybírejte druh podle momentálně zvolených surovin. Nejlepší je samozřejmě olivový olej, ale můžete použít i slunečnicový. Nemusíte se bránit ani ochuceným olejům, které dodají grilovanému masu ještě větší vůni. Velice zajímavý je například i olej česnekový, pepřový, sezamový a ořechový. V oleji potom rozmíchejte vámi zvolené koření.

Bylinky

Vhodnější je použití kvalitních sušených bylinek, dokonale tak vynikne jejich chuť a vůně, protože v oleji uvolňují své aroma. Čerstvé bylinky nevydrží vysoké teploty, a proto jsou vhodné pouze ke krátkému grilování. Jinak by se spálily a naprosto přišly o svou chuť. Raději je využijte do různých dipů a omáček.

Dochucovadla do marinády

Jedná se o tekuté omáčky, které jsou další složkou marinád. Oblíbené jsou miso omáčka, anebo klasická sójová a worcestrová, různé asijské omáčky, nejčastěji rybí. Protože jsou zpravidla velice aromatické a poměrně dost slané, nakládejte s nimi opatrně. Milujete ostré chutě? Pak do marinády můžete přidat chilli papričky, tabasko nebo zázvor.

Pozor na sůl

Protože sůl maso vysušuje, je ze všeho nejlepší dosolit si maso až na talíři. V případě marinád tedy dodržujte pravidlo, že je lepší se solí opravdu šetřit a k přípravě postačí jen malá špetka.

Jak marinovat

Připravenou marinádu vlijte do nízké misky a jednotlivé plátky masa umyjte pod studenou tekoucí vodou. Osušte je například papírovou utěrkou a poté vložte do připravené marinády tak, aby bylo celé ponořené. Přetáhněte potravinářskou fólií a nechte tak 12 až 24 hodin odležet v lednici.

Jde se grilovat

Každý kousek masa před grilováním vyjměte z misky pomocí kleští a nechte chvilku marinádu okapat. Poté jej můžete vložit buď přímo na rozpálený rošt, anebo na připravený hliníkový tácek. Maso potírejte marinádou po celou dobu grilování a průběžně maso otáčejte.

Zdroje: www.vareni.cz, www.gustoacademy.cz, www.bydlimekvalitne.cz