S oteplujícím se počasím přichází opět čas salátů. Jedná se o lehké svěží jídlo, které je poměrně rychle hotové, zdravé a málo kalorické. Může být nejen samostatným pokrmem, ale hodí se i jako skvělá příloha k masům a sýrům. A víte, jak docílit toho, aby vám saláty nezevšedněly? Experimentujte se zálivkami.
Několik tipů na zdravé salátové dresinky můžete vidět v následujícím videu:
Domácí dresink se s kupovaným nedá srovnávat!
Nekupujte dresinky v obchodech, jsou zbytečně předražené a mnohdy i z nekvalitních olejů a surovin, nejednou i s přídavkem cukru. Udělejte si je raději doma, kdy víte, jaké ingredience přesně užíváte. Domácí zálivky i dresinky jsou totiž nejen chuťově zajímavější, ale i zdravější. A navíc je budete mít hotové rychlostí blesku, budete totiž i něco šejkrovat.
Citronovo-maková zálivka
V uzavíratelné nádobě smíchejte 6 polévkových lžic kvalitního olivového oleje, 1 polévkovou lžíci mořské soli, stejné množství dijonské hořčice, medu a máku. Nakonec přidejte ještě šťávu z jednoho citronu a po zavíčkování můžete začít šejkrovat. Počítejte s tím, že díky citronové šťávě vám vznikne poměrně řídký dresing.
Balzamikový dresink z javorové hořčice
Ve sklenici smíchejte 6 polévkových lžic avokádového oleje, 1 polévkovou lžíci balzamikového octa, stejné množství dijonské hořčice a javorového sirupu. Pak vše řádně protřepejte, aby se veškeré ingredience vzájemně propojily.
Zálivka z citrusové bazalky
Tento dresink je neskutečně voňavý s poměrně nízkým obsahem tuku. V tomto receptu využijete i ponorný mixér. Do nádoby vložte velkou hrst čerstvé bazalky, sůl a pepř dle chuti, 1 polévkovou lžíci dijonské hořčice, 3 polévkové lžíce avokádového oleje a šťávu z 1 sladkého pomeranče a 1 limetky. Následně veškeré ingredience rozmixujte mixérem, dokud nebude bazalka naprosto posekaná. Máte se na co těšit, protože opravdu chutná skvěle!
Jogurtový dresink s bylinkami
Do nádoby tentokrát vložte 2 polévkové lžíce majonézy, nejlépe té domácí, 2 polévkové lžíce kvalitního bílého řeckého jogurtu, 1 kávovou lžičku dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce vody, mořskou sůl i pepř dle chuti a ¼ hrnku najemno posekaných čerstvých bylinek. Opět vše prošejkrujte a pokud si tento dresink chcete dopřát sladší, můžete dodat i trochu medu.
Arašídový sen
Tento druh omáčky se perfektně hodí do všech zelných salátů. Smíchejte 2 polévkové lžíce arašídového másla, 1 kávovou lžičku čerstvě nastrouhaného zázvoru, stejné množství čerstvě utřeného česneku, 1 polévkovou lžíci sójové omáčky a také sezamového oleje, šťávu z 1 limetky a 1 až 2 polévkové lžíce vody. Opět vše v uzavřené nádobě řádně pohybem ruky promíchejte.
Avokádo s limetkou
Tento nejen chuťově, ale i vizuálně zajímavý dresink si nedělejte do zásoby, je nutné ho okamžitě spotřebovat. Avokádo se na vzduchu zabarvuje a hnědne. Tentokrát vložte do nádoby dužinu z 1 zralého avokáda, hrst čerstvého koriandru, trochu soli, šťávu z 1 limetky a 1 až 3 polévkové lžíce vody, podle toho, jak velké jste použili avokádo. Veškeré ingredience rozmixujte pomocí ponorného mixéru. Tato omáčka je poměrně hustá a na zelenině vypadá naprosto neodolatelně.
Související články
Zdroje: www.atranet.cz, www.toprecepty.cz, www.rehabilitace.info