Oddělit žloutek od bílku je potřeba hlavně tehdy, když musíte ušlehat sníh. Pokud by v bílku byla byť jen stopa žloutku, kvalitní sníh z něj prostě neušleháte, ať se snažíte jakkoliv. Snadné oddělování závisí i na čerstvosti a teplotě vajec. Proto při vaření sahejte do lednice po co nejčerstvějších vejcích, jelikož žloutek je pevnější a bílek lépe drží pohromadě.

Využijte PET lahev

Podrobný postup, jak oddělit žloutek od bílku, můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Připravte si prázdnou plastovou lahev a hluboký talíř. Opatrně rozklepněte vejce do talíře tak, aby se žloutek nijak neporušil. Poté si vezměte lahev, zmáčkněte ji, přitiskněte hrdlo na žloutek a pomalu povolujte tlak na lahev, čímž se žloutek nasaje dovnitř. Pak už jen stačí žloutek opětovným zmáčknutím lahve vytlačit do jiné mísy.

Trychtýř také pomůže

Jestliže nemáte zrovna k dispozici prázdnou plastovou lahev, určitě najdete v kuchyni trychtýř. Do něj stačí vejce opatrně vyklepnout a bílek vám proteče dolů. Pomoct mu můžete lehkými krouživými pohyby. Samostatný žloutek přendejte tam, kam potřebujete.

Oddělte žloutek lžící

Dalším velmi snadným způsobem oddělení žloutku je pomocí lžíce. Vejce rozklepněte do misky, následně lžící podeberte žloutek a chvilku ho držte nad miskou, aby stekl přebytečný bílek. Na podobném principu funguje i dírkovaná lžíce, kterou, pokud ji máte, používáte třeba na noky. Vejce do ní stačí vyklepnout a bílek dírkami sám steče.

Příprava na příští použití

Abyste nemuseli žloutky od bílků pokaždé oddělovat, můžete to udělat naráz. Do uzavíratelné misky rozklepněte několik vajec a pomocí předchozích fíglů oddělte žloutky do jiné uzavíratelné misky nebo sklenice. Pak si nadepište na víko, kolik se žloutků či bílků v dané misce nachází, abyste na to nezapomněli. Uzavřené misky uchovávejte v mrazáku.

Vyjmutí skořápky

Spadla vám do misky při rozklepnutí vajíčka skořápka? Nevadí! To se může stát opravdu každému. Skořápku vyjměte pomocí lžíce nebo dalším, větším kouskem skořápky. Při odebírání skořápky z misky může být nevhodné, pokud byste ji chtěli vytahovat předem nemytýma rukama. Mastnota z nich by se totiž mohla dostat do bílků, čímž by následně nešly vyšlehat.

Zdroje: adbz.cz, bydleni.instory.cz, wikihow.cz