Vypeckovávání tak malého ovoce, jako jsou právě višně, je poměrně zdlouhavé a nepříliš zábavné. Navíc hrozí potřísnění všeho kolem, zvlášť ve chvíli, kdy jsou višně už opravdu hodně zralé. Pamatujte na to při výběru vhodného oblečení i místa na takovou práci. Jen tak předejdete tomu, že bude úklid a praní delší než samotná práce s třešněmi.

Jak na tuhle nepříjemnou a zdlouhavou práci? Jednoduše, podle tohoto návodu, který funguje u višní i u třešní:

Zdroj: Youtube

Nemusíme nic kupovat

Jak bylo uvedeno, není nemožné pořídit si speciální nástroj, do něhož vložíme třešni a stiskem zatlačíme kovovou tyčkou na pecku, která druhou stranou vypadne. Podívejme se ale na tento princip a pojďme dosáhnout stejného efektu ještě jednodušším a levnějším způsobem.

Třeba s pomocí obyčejné jídelní hůlky, kterou má dnes doma už většina z nás (alespoň na zkoušku jsme si je za pár korun koupili snad všichni). Jídelní hůlka jednoduše nahradí výše zmíněný osten zatlačením do jamky po odstraněné stopce. Musíme si jen dát pozor, abychom třešni nedrželi příliš pevně, jinak by nám z ní po vypadnutí pecky zbyl spíš džem.

Stačí i obyčejné brčko

Stejně jako jídelní hůlku můžeme na odpeckování třešní použít obyčejné kovové brčko na pití. Splní stejný účel a také princip je totožný. Je pravdou, že jde v obou případech o delší proces, protože v jediném košíku je tolik višní, že se nám o nich bude zdát ještě v noci. Když si ale představíme výsledek – třeba vynikající kompot – půjde nám práce hned rychleji od ruky.

Kancelářská sponka také poslouží dobře

Pro ty z nás, kteří jsou zaměřeni spíše na úřednické činnosti, je tady jedna rada, která se bude hodit právě jim. Na tuhle nepříjemnou práci totiž můžeme použít dokonce právě i kancelářskou sponku, kterou nejprve rozložíme tak, aby vytvořila tvar písmene S a potom část s ohybem opatrně vsuneme v místech po odstraněné stopce do třešně a pevný vnitřek jemně obkroužíme. Pak už nezbyde nic jiného než uvolněnou pecku vyndat.

Pro krásný výsledek

Všechny výše zmíněné možnosti nejsou tak docela bezpečné, pokud potřebujete nebo zkrátka chcete nejen chutný, ale také krásný výsledek. Višně se totiž mohu trochu pomačkat a poškodit. Pro nádherné a rovnoměrné poloviny vypeckovaných višní proto raději použijeme nůž a budeme postupovat jako u mnohem větších plodů, jako jsou třeba broskve nebo dnes velmi moderní avokádo. Třešni opatrně po obvodu rozřízneme na poloviny a jejich kroužením je následně oddělíme. Pecku, která zůstane v jedné půlce, pak bez problémů vyjmeme.

Trochu rychleji...


Když už máme v ruce nůž, můžeme jej použít i jiným způsobem. Nebude sice tak šetrný, ale zato půjde práce přece jen rychleji. Tentokrát nebudeme používat ostří, ale tělo nože. Položíme jej tedy na višni na plocho a jemným tlakem pecku vytlačíme ven. Jde to snáz, než se zdá, a dokonce i nepořádku není tolik.

Jednodušší už to být nemůže

Podobný tlak jako při použití nože můžeme využít také při tom nejjednodušším, tedy ručním vypeckovávání. V tomto případě si ale musíme předem ujasnit, že určitě nedosáhneme žádného estetického výsledku. Na džem nebo šťávu to ale určitě bude stačit.

Tak s chutí do toho, ať je brzy košík prázdný a můžete se těšit na vynikající višňové nebo třešňové – cokoliv…

Nejnovější epizodu podcastu iReceptář do ucha si poslechněte přímo ZDE:

Zdroje: bhg, chelanfresh, bonappetit