Plátky masa obalené v trojobalu jsou v české kuchyni jednou z nejoblíbenějších pochoutek. Řízků není nikdy dost a nejlepší jsou ty úplně čerstvé. Jak je ohřát druhý den, aby byly stejně chuťově dokonalé jako ty právě upečené?
Štědrý večer se kvapem blíží a s ním i oblíbená sváteční večeře. V některých domácnostech spočine s bramborovým salátem na talíři obalovaný kapr, v jiných domácnostech jsou zase stálicemi křupavé a šťavnaté řízky. Ty se pak velmi často obědvají i druhý den. Jak ale masovou dobrotu ohřát, aby byla křupavá a chutná jako předchozí den?
Šťavnatému kuřecímu řízku odolá jen málokdo.
Variant řízků je víc
Řízky sice nejsou ze zdravotního hlediska žádnou hvězdou mezi jinými pro náš organismus prospěšnějšími potravinami, ale jako občasnou lahůdku je, zejména o svátcích, můžeme do jídelníčku bez velkých výčitek zařadit. Přestože patří ke stálicím v české kuchyni, i řízků existuje mnoho variant a osvědčených postupů, aby byly dokonalé. Volit můžete z vepřového, krůtího, kuřecího nebo telecího masa. Někdo radí řízky pořádně naklepat, jiný zase téměř nenaklepávat.
Řízky prohřejte na chlebu v troubě
Chuť a křupavost dodá kvalitní trojobal. Nespokojte se s kupovanou strouhankou, připravte si ji sami z čerstvých rohlíků. Obalené řízky smažte na sádle nebo na přepuštěném másle. Mezitím si připravte plech, který vyložíte plátky chleba a troubu necháte předehřát na 110 °C, osmažené řízky vyskládejte na plech vyložený chlebem a dejte do trouby ještě na půl hodiny. Přebytečný tuk se vsákne do pečiva a výsledkem bude dokonalé chuťové potěšení.
Nejlepší je řízky smažit na sádle, nebo přepuštěném másle.
Jak řízky obalit?
Obalit řízky zvládne každý, zkuste ale pár rad a triků lidového kuchaře Jiřího Babici, který na videu radí, jak na skvělou vepřovou variantu řízků:
Řízky druhý den
Některým pokrmům prospěje, pokud je necháte odležet do druhého dne. V případě řízků to tak jednoznačné není. Naopak. Spousta hospodyněk si láme hlavu nad tím, jak je znovu ohřát, aby neztratily lahodnou chuť a hlavně svou křupavost.
V troubě nebo mikrovlnce
Jako první varianta se nabízí ohřátí v mikrovlnné troubě. Jakmile ale řízky v mikrovlnce přikryjete plastovou pokličkou, strouhanka se rozmáčí. Zkuste raději trik s kouskem másla. Řízek položte na papírovou kuchyňskou utěrku, která zachytí vlhkost a na řízek zase položte malý kousek másla. Ohřejte na vyšší výkon. Máslo se rozpustí a vytvoří krustu, jako byste řízek znovu osmažili. Podobnou metodu můžete zkusit i pomocí trouby. Bude to ale trvat déle.
Pomocí fritézy řízky ohřejete do křupava raz dva. K uspokojivému výsledku poslouží ale i obyčejná pánev.
Pánev nebo fritéza
Asi nejlepším způsobem je ohřát řízek rovnou na pánvi. Na nepřilnavé pánvi nechte rozehřát trochu sádla a řízek z obou stran krátce osmažte tak, aby se stihnul prohřát. Poměrně moderním pomocníkem se může stát také horkovzdušná fritéza, která si získává čím dál více svých příznivců. V horkovzdušné fritéze stačí řízek opékat nasucho pár minut a bude znovu křupavý a zachová si svou šťavnatost.
Zdroje: www.youtube.com, www.nasezahrada.com, www.gurmanservis.cz, region.rozhlas.cz, napady-navody.cz, www.idnes.cz