Štědrý večer se kvapem blíží a s ním i oblíbená sváteční večeře. V některých domácnostech spočine s bramborovým salátem na talíři obalovaný kapr, v jiných domácnostech jsou zase stálicemi křupavé a šťavnaté řízky. Ty se pak velmi často obědvají i druhý den. Jak ale masovou dobrotu ohřát, aby byla křupavá a chutná jako předchozí den?

Variant řízků je víc

Řízky sice nejsou ze zdravotního hlediska žádnou hvězdou mezi jinými pro náš organismus prospěšnějšími potravinami, ale jako občasnou lahůdku je, zejména o svátcích, můžeme do jídelníčku bez velkých výčitek zařadit. Přestože patří ke stálicím v české kuchyni, i řízků existuje mnoho variant a osvědčených postupů, aby byly dokonalé.

Jak vybrat vhodné maso na řízky

Výběr správného masa na řízky je klíčovým krokem k vytvoření chutné večeře. Začněte tím, že vyberte kvalitní maso, ideálně vepřové nebo kuřecí prsa, které mají minimálně tuku a šlach. Důležité je, aby maso bylo čerstvé, což můžete rozpoznat podle světlé barvy a zápachu. Ujistěte se, že řízky budou stejné tloušťky, což umožní rovnoměrné smažení. Před přípravou řízků maso jemně naklepejte, abyste změkčili vlákna a zvýšili chuť. Můžete také marinovat maso v oblíbené směsi, která dodá řízkům extra chuť. Pečlivě zvolené maso zajistí, že vaše řízky budou výborné a uspokojí chuťové buňky vaší rodiny a hostů.

Řízky prohřejte na chlebu v troubě

Chuť a křupavost dodá kvalitní trojobal. Nespokojte se s kupovanou strouhankou, připravte si ji sami z čerstvých rohlíků. Obalené řízky smažte na sádle nebo na přepuštěném másle. Mezitím si připravte plech, který vyložíte plátky chleba a troubu necháte předehřát na 110 °C, osmažené řízky vyskládejte na plech vyložený chlebem a dejte do trouby ještě na půl hodiny. Přebytečný tuk se vsákne do pečiva a výsledkem bude dokonalé chuťové potěšení.

Jak řízky obalit?


Obalit řízky zvládne každý, zkuste ale pár rad a triků lidového kuchaře Jiřího Babici, který na videu radí, jak na skvělou vepřovou variantu řízků:

Zdroj: Youtube

Řízky druhý den

Některým pokrmům prospěje, pokud je necháte odležet do druhého dne. V případě řízků to tak jednoznačné není. Naopak. Spousta hospodyněk si láme hlavu nad tím, jak je znovu ohřát, aby neztratily lahodnou chuť a hlavně svou křupavost.

V troubě nebo mikrovlnce

Jako první varianta se nabízí ohřátí v mikrovlnné troubě. Jakmile ale řízky v mikrovlnce přikryjete plastovou pokličkou, strouhanka se rozmáčí. Zkuste raději trik s kouskem másla. Řízek položte na papírovou kuchyňskou utěrku, která zachytí vlhkost a na řízek zase položte malý kousek másla. Ohřejte na vyšší výkon. Máslo se rozpustí a vytvoří krustu, jako byste řízek znovu osmažili. Podobnou metodu můžete zkusit i pomocí trouby. Bude to ale trvat déle.

Pánev nebo fritéza

Asi nejlepším způsobem je ohřát řízek rovnou na pánvi. Na nepřilnavé pánvi nechte rozehřát trochu sádla a řízek z obou stran krátce osmažte tak, aby se stihnul prohřát. Poměrně moderním pomocníkem se může stát také horkovzdušná fritéza, která si získává čím dál více svých příznivců. V horkovzdušné fritéze stačí řízek opékat nasucho pár minut a bude znovu křupavý a zachová si svou šťavnatost.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.nasezahrada.com, www.gurmanservis.cz, region.rozhlas.cz, napady-navody.cz, www.idnes.cz