Exotické banány u nás patří k oblíbeným druhům ovoce. Milují je nejen děti, ale i dospělí. Navíc jsou zdravé a našemu tělu velmi prospívají. Jsou plné vlákniny, vitamínů a skvěle dokáží zasytit. Můžete si na nich pochutnat jen tak sólo, ale jsou z nich i chutné smooties, hodí se do sladkých těst, kaší i různých náplní a krémů. Ovšem většina lidí loupe banány ne zcela vhodným způsobem. Zkuste využít postup, který ve volné přírodě používají i opice. Je totiž nejlepší a nejšetrnější k samotnému banánu.

Na 15 věcí, které většina z nás dělá celý život špatně, a to včetně loupání banánu, se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

Nikdy banán neloupejte od stopky

Ne pokaždé se podaří oloupat banán tak, abyste nenarušili jeho pevný tvar. Často dojde k jeho narušení a jistému rozpatlání. A navíc má člověk celé upatlané ruce. Zkuste tedy pohodlnější způsob, který je osvědčen nejen znalými domorodci, ale užívají ho i opice.

Banán nebudete loupat od stopky, jak to dělají mnozí z nás, ale pěkně od špičky. Stiskněte ji pevně mezi prsty a téměř sama se vám rozdělí na dvě části, které postupně stáhnete z banánu směrem ke stopce. Banán se vám přitom nezlomí, ani nijak nerozmačká. A vaše ruce budou ve výsledku dokonale čisté.

Existuje více než 500 druhů banánů

Banány jsou je jednou z prvních domestikovaných rostlin, která se pěstuje více než 10 tisíc let. Původně se jednalo o planý banán, konkrétně rostlinu Musa Acuminata, která má velmi tvrdá a nepoživatelná semena. Současná podoba banánovníku pochází z Jihovýchodní Asie a rostlina byla pravděpodobně vypěstována mutací již před 2 tisíci lety. Od té doby se tato rostlina množí řezem a ne semeny. Momentálně existuje více než 500 druhů banánů.

Banány proti depresi a pro lepší spánek

Banány jsou pochoutkou, kterou většina z nás sní s chutí kdykoliv. Jedná se o výborné ovoce k snídani, ale zároveň i o plnohodnotnou svačinku. Obsahují totiž přírodní cukry jako sacharózu, fruktózu a glukózu, které společně s vlákninou poskytují okamžitý příjem energie.

Kromě toho jsou banány účinné probiotikum, díky němuž se zvyšuje počet zdraví prospěšných bakterií ve střevě. Velké množství obsaženého draslíku má velmi pozitivní vliv na karidovaskulární systém. Draslík má také schopnost snižovat obsah sodíku v těle, pokud konzumujete příliš slaná jídla. Kromě toho jsou banány značně užitečné při překonávání depresí, protože jsou bohaté na tryptofan, který poté tělo přeměňuje na serotonin, jenž zlepšuje náladu. Obsažený vitamín B6 napomáhá kvalitnímu spánku a snižuje hladinu cukru v krvi.

Zdroje: www.vedazive.cz, www.aazdravi.cz, www.tn.nova.cz, www.ostrovchuti.cz