Nastalo období, kdy se v každé domácnosti zvyšuje spotřeba pomerančů, mandarinek, grepů i pomela. Jedná se totiž o zdravé ovoce se značnou zásobou vitamínu C, což se hodí na všechny podzimní i zimní zdravotní neduhy, a především na posílení celkové imunity organismu.

Pojďte si z loupání udělat rychlou zábavu

Někdy nás však od konzumace citrusových plodů odradí zdlouhavé a nepohodlné loupání kůry, kdy máte ruce a někdy i oblečení špinavé od vytékající šťávy, slupka drží jako přibitá a zadírá se za nehty. Stačí však využít ty správné metody, které vás těchto nehod ušetří a pomeranč budete mít ke konzumaci připravený během chvilky a pohodlně.

Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Ani kapka šťávy nazmar

Pomeranče můžete loupat hned několika způsoby, je jen na vás, který vám bude vyhovovat a vy si ho oblíbíte. Většina z nás loupe toto ovoce klasicky rukama kolem dokola, jak to člověku přijde pod ruku. Vyzkoušejte některý z následujících postupů a usnadněte si práci.

Stačí jen tři řezy

Jedná se o nejrychlejší a nejefektivnější metodu, kdy v podstatě říznete do pomeranče jen třikrát. Budete potřebovat ostrý nožík, kterým nejprve odřízněte horní a spodní špičku a třetí řez veďte na zbylé kůře odshora dolů. Pak už jen pomeranč rozbalte jako harmoniku. Na slupce se vám rovnou nádherně rozevřou i jednotlivé měsíčky, které lze už jen snadno z kůry vyjmout. Toto loupání vám zabere opravdu jen pár sekund.

Podobně, jen s více řezy

Odřízněte stejným způsobem obě špičky a poté si pomeranč položte na prkénko jednou z odříznutých stran. Bude se vám s ním lépe pracovat a nebude se zbytečně kutálet. Pak už stačí jen postupně odkrajovat slupku ze všech stran směrem dolů.

Loupání do spirály

K této metodě opět využijete nůž s ostrou špičkou, kterou stačí na horní straně pomeranče vsunout pod slupku a postupně ji oddělovat od dužiny tak, že budete ovocem otáčet, až se dostanete spirálovitým pohybem k dolní straně. Nůž byste měli mít natočen čepelí k sobě a pomerančem otáčet směrem od sebe. Zbavíte se tak veškeré kůry během chvilky.

Vezměte si jako pomocníka lžíci

Nejprve položte pomeranč na rovnou plochu a poválejte ho dlaní. Slupka půjde lépe oddělit, protože se již částečně uvolní od dužiny. Nyní si připravte kávovou lžičku a nůž a v polovině ovoce nařízněte po celém obvodu kůru pomeranče. Potom zasuňte pod zářez koncovou část držátka lžičky a kolem dokola po celé ploše kůru uvolněte a odloupněte od šťavnatého plodu pomeranče.

To samé proveďte i na druhé polovině ovoce. Obě uvolněné kůry pak lehce oddělte kroutivým pohybem od dužiny a jednoduše je odeberte z pomeranče. Po chvilce byste měli být hotovi. Touto metodou se zbavíte kůry z pomeranče nejen rychle, ale navíc z něj nevyteče ani nevystříkne jediná kapka šťávy.

Zdroje: www.jimeto.cz, www.alishaeasycooking.com, www.wikihow.cz