Nebaví vás trápit se s loupáním vařených vajec, která nejdou od skořápky, anebo máte problém oloupat česnek, či brambory vařené ve slupce? Využijte pár jednoduchých fíglů a budete to mít téměř bez práce.

Jak si poradit s vařenými vejci

Dostat skořápku z natvrdo uvařených vajec, aniž byste porušili bílek, je někdy pěkné trápení. Jednou z důležitých věcí, které výrazně ovlivňují jednodušší loupání vajec, je jejich čerstvost. Čím je vejce starší, tím lépe se vám bude loupat. Dochází k tomu, protože už po týdnu v lednici vejce mění své vnitřní prostředí a pod skořápkou vznikají vzduchové kapsy. Vejce jsou postupně zásaditější, dochází ke změně pH. Před vařením byste měli vejce s jistým předstihem vyndat z ledničky, aby se ohřála na pokojovou teplotu.

Do vody přisypte prášek do pečiva

Jednoduše přisypte do vody na vaření vajec trochu prášku do pečiva, použít můžete i jedlou sodu. Je to oblíbená metoda našich babiček, která funguje dodnes. Díky prášku do pečiva nebo sodě dojde ke zvýšení pH bílku a skořápka půjde od vajíčka mnohem lépe oddělit.

Jakmile dosáhnete času, který chcete vejce vařit, dejte je co nejrychleji zchladit na 10 až 15 minut do připravené mísy se studenou vodou a ledovými kostkami. Předtím je můžete lehce nakřápnout, aby se voda dostala až pod skořápku.

Vařené vejce vložte do uzavíratelné sklenice a pořádně s ním zatřepte, skořápka se díky tomu uvolní ze všech stran a vy ji pak bleskurychle jen stáhnete dolů.

Jak si usnadnit zdlouhavé loupání česneku?

Usnadněte si práci s loupáním jednoho stroužku za druhým a použijte ověřený trik! Oloupejte česnek rovnou ve větším množství, a to snadno a rychle.

Připravte si uzavíratelnou krabičku, klidně použijte obyčejnou zavařovací sklenici, plastovou potravinovou krabičku, nebo spojte dvě plechové mističky. Palici česneku nejprve rozdělte na jednotlivé stroužky a uzavřete je v dóze. Poté důkladně protřepejte obsahem, stačí pár vteřin. Slupky se sami oddělí a vy můžete vyjmout čisté stroužky a následně je použít.

Finty s nožem

Do jedné ruky uchopte celou hlavičku česneku a do druhé nůž, který by měl mít dokonale ostrou špičku. Každý stroužek potom postupně napíchněte na špičku nože a mírným opatrným pohybem směrem vzhůru a ven jej postupně vysvlékněte ze slupky. A další metoda? Použijte nůž s širokým ostřím a každý stroužek naplocho položeným ostřím lehce rozdrťte. Slupka se sama lehce odloupne.

Brambory ve slupce

Loupat brambory uvařené ve slupce je někdy pěkně titěrná otrava. Když však víte, jak na to, půjde o docela zábavnou činnost. Než dáte brambory vařit, opatrně každý v polovině nakrojte, teprve potom je vložte do vařící vody a uvařte doměkka. Vodu slijte a brambory nechte krátce zchladit v jiném hrnci se studenou vodou a ledovými kostkami. Pak už jen stačí chytit obě strany bramboru mezi prsty a slupku jednoduše stáhnout dolů.

Zdroje: www.jidloaradost.ambi.cz, www.dumazahrada.cz, www.jaktak.cz