Pokud se vám náhodou srazil připravovaný krém, nezoufejte. Čas od času se to stane i těm nejlepším kuchařům. Přestože se nejedná o příjemnou situaci, je možné ji ještě zachránit. Jak se zbavit vzniklých hrudek a co přesně udělat? Máme pro vás hned několik možností.
Chcete znát recept na kvalitní krém na dorty, který se nikdy nesrazí? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Toprecepty:
Proč se krém srazí
Co může za srážení krémů? Ve většině případů je to voda obsažená v másle. Podle české legislativy musí obsahovat minimálně 80 % máselného (mléčného) tuku (nejvíce ovšem 90 %) a maximálně 16 % vody. Másla zahraničních výrobců obsahují másla často i větší podíl, proto vždy raději sáhněte po másle tuzemském.
Voda z másla se často vysráží, a to hlavně pokud jsou jednotlivé suroviny rozdílné teploty. Stačí například zašlehat do teplého rozpuštěného másla studený pudink a neštěstí je na světě. Proto si před přípravou krému vyndejte předem veškeré suroviny z ledničky a nechte je ohřát na pokojovou teplotu.
Dejte krém nad páru
Pokud chcete napravit sražený krém, jedním z osvědčených způsobů je ohřátí nad párou. Dejte do velkého hrnce vařit vodu a misku s krémem na něm v horní části nechte prohřívat, a to za stálého míchání. Nakonec krém opět vyšlehejte do hladké konzistence.
Vyšlehejte další máslo
K záchraně sraženého krému můžete také použít kousek změklého másla, které nejprve dokonale vyšleháte. Pak jej po lžících postupně zašlehávejte do krému s hrudkami.
100 % ztužený tuk
K nápravě krému vám postačí i centimetrový plátek 100 % ztuženého tuku. Nejprve ho rozpusťte, nechte zchladnout a poté ho ještě tekutý pomalu zašlehejte do sraženého krému, který krásně propojí.
Mikrovlnná trouba
Sražený krém vložte do nádoby s víčkem, která je vhodná pro mikrovlnné trouby. Dejte ji na 10 sekund ohřát a pak obsah šlehejte tak dlouho, dokud se nespojí do nadýchané a hladké krémové pěny.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.zorka.estranky.cz