Brambory jsou snad nejlépe použitelnou potravinou, co se jejich uvaření týče. Dají se udělat na stovky způsobů, dnes se však zaměříme konkrétně na jejich pečení. I když jsou brambory na pečení jednoduché, pokud je chcete opéct dokonale rovnoměrně a hezky do hněda, je potřeba podstoupit určité kroky, a některým krokům je naopak potřeba se zcela vyhnout. Podívejte se, jak dokonale a rovnoměrně upéct brambory.
Video, jak udělat nejlepší pečené brambory, najdete na Youtube kanále Redakce Čarujeme:
Čemu se vyhnout
Jak jistě víte, jako první je potřeba brambory pořádně opláchnout a zbavit nečistot. Jenže jednou z mnoha častých chyb je, že po umytí brambory dostatečně neosušíte. Pokud chcete dokonale propečené brambory, je potřeba, abyste je pekli v suchém stavu, jelikož přebytečná vlhkost ve slupce může během pečení prosáknout do brambor, a tím pádem nebudou dokonalé.
Další věc, které je potřeba se vyhnout, je alobal. Pokud brambory zabalíte do alobalu, vlhkost z brambory bude jen cirkulovat zpět, jelikož nebude mít místo, kam se vypařit. Alobalu se tudíž vyhněte.
Vždy, když pečete brambory, se ujistěte, že používáte na jejich pečení mřížky. Když budete používat mřížky, horký vzduch se k bramborám dostane pěkně ze všech stran. Pokud je budete naopak vařit na plechu, způsobí to nerovnoměrné vaření.
Také je důležité, abyste se ujistili, že brambory nejsou těsně vedle sebe, ale je mezi nimi dostatek místa. Čtvrtou radou, jak dokonale upéct brambory, je abyste nespěchali. Trouba nesmí být příliš horká, brambory by se měly vařit pomalu a na nižší teplotu, aby se správně upekly ze všech stran. Ideální je je v troubě nechat hodinu a půl o teplotě 149 stupňů celsia.
Rada nad zlato
A poslední radou, jak docílit naprosto dokonale a rovnoměrně propečených brambor je, abyste brambory vykoupali v soli a oleji až ke konci vaření. Jakmile brambory dosáhnou 96 stupňů celsia, vyndejte je z trouby, potřete je olivovým olejem a přidejte k nim sůl.
Poté vraťte pánev zpět do trouby zhruba na 10 minut. Olej mezitím promění slupky v krásně křupavé a sůl dodá bramborám naprosto neodolatelnou chuť. A to je všechno. Pokud se budete řídit těmito radami a vyhnete se daným chybám, budou vaše brambory rovnoměrné, křupavé a zkrátka a dobře dokonalé. Dobrou chuť!
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.prostreno.cz