Dodrželi jste přesný postup receptu, všechny ingredience pečlivě odvážili, těsto se podařilo, ale cukroví na plechu je spálené a nedá se s tím už nic dělat. Říká se, že první plech cukroví, stejně jako první palačinka, vždy letí do koše. Nemusí to tak být. Stačí se držet pár osvědčených rad a triků a každý plech s cukrovím se podaří na výbornou.

Jak připravit troubu na pečení

Příprava trouby na pečení cukroví je klíčovým krokem pro úspěch vašich vánočních receptů. Nejdříve si vyčistěte troubu od případných zbytků a zápachů předchozího pečení. Poté předehřejte troubu na požadovanou teplotu podle vašeho receptu. Použijte pečící papír nebo silikonové podložky na plech, abyste zabránili přilnutí cukroví. Ujistěte se, že plechy jsou čisté a suché. Pečte vždy v horní a spodní části trouby, abyste dosáhli rovnoměrného propečení. A pokud pečete více druhů cukroví, dodržujte doporučené teploty a časy pečení pro každý recept. Při správné přípravě trouby budou vaše vánoční pečivo vynikající.

Horkovzduch, elektrika, plyn

Ujasněte si, jak budete cukroví péct. Pokud použijete funkci horkovzduchu, bývá teplota pečení zpravidla o 20 °C nižší než na klasický program v elektrické troubě. Vyplatí se také troubu předem řádně rozehřát, pokud nebude trouba dostatečně nahřátá, může se stát, že první plech cukroví bude o dost růžovější, než by měl být.

Pro nejrovnoměrnější pečení je dobré umístit vánoční pečivo přesně do středu trouby. Pečete-li v klasické plynové troubě, umístěte jeden prázdný plech do horního roštu, čímž zmenšíte troubu, teplo se od plechu odrazí a pečivo bude rychleji hotové.

Rohlíčky snesou nejvíc

Některá těsta vyžadují vyšší žár, jiná se zase pomalu suší. Vanilkové rohlíčky a jiné druhy ručně tvarovaného cukroví se krásně upečou při teplotě nastavené na elektrické troubě na 180 °C, se stejnou teplotou si poradí i linecké cukroví.

Formičkové cukroví na nižší teplotu

Při výrazně nižší teplotě se pečou pracny a další formičkové cukroví, stačí jim trouba předehřátá na 160 °C. Perníčky pak pečte při teplotě 170 °C. Na slavnostní tabuli se nádherně vyjímají i sněhové pusinky, ty vyžadují trochu víc času, suší se totiž při maximální teplotě 120 °C alespoň tři čtvrtě hodiny.

Žloutkové cukroví chce trochu více péče

Žloutkové laskominy zase potřebují teplotu dvojí. Zpočátku je pečte v troubě nastavené na 170 °C, ovšem jakmile žloutkové cukroví tzv. vyběhne, teplotu ztlumte na 80 °C.

Odhalte, jak peče vaše trouba

Teploty jste vychytali, ale stává se, že jedna část plechu je syrová a druhá část plechu je skoro spálená. Aby pečení cukroví probíhalo bez těchto nepříjemných chvil, zkuste předem zjistit, jak peče topná spirála u vaší trouby. Rozložte plátky toustového chleba na plech a dejte na 15 minut péct do předehřáté trouby na 180 °C. Tak poznáte, která místa na plechu jsou propečenější a která naopak potřebují času v troubě víc. Podle toho pak můžete cukroví na plech rozložit, popřípadě během pečení s plechem otáčet.

Rozvrh na celý advent

Adventní čas by sice měl být klidným obdobím, ale opak je pravdou. Všechny ty přípravy na Štědrý večer a příprava cukroví zaberou dost času, kterého nemáme nazbyt. Je proto žádoucí si pečení cukroví dobře rozvrhnout do všech adventních víkendů.

Začátek adventu můžete věnovat přípravě těst. Odpočinek v lednici a jejich zpracování, až přijde čas, jim rozhodně neuškodí. Naopak cukroví z odleženého těsta bude křehčí. První adventní víkend by měl patřit hlavně vanilkovým rohlíčkům, kokoskám, pracnám a lineckému cukroví. Spousta hospodyněk také začíná péct perníčky.

Druhý a třetí víkend

Druhý adventní víkend by měl být ve znamení plněného cukroví - ořechů, ořechových košíčků a išelského cukroví. Je to také vhodná doba pro zkompletování lineckého cukroví. To by mělo být již krásně vláčné a nemělo by se při mazání marmeládou lámat. Třetí víkend se pusťte do máslových krémů a cukroví naplňte. Vyhrajte si s polevami a posypkami.

Poslední adventní víkend

Vánoční nálada stoupá. Už je téměř hotovo. Poslední víkend před Ježíškem věnujte výrobě nepečeného cukroví. Připravte vosí úly, marokánky nebo oblíbenou verzi Raffaella.

Související články

Zdroje: www.receptyonline.cz, blog.mall.cz, www.kucharidodomu.cz, www.jimejinak.cz