Šalotka je stejně zdravá, jako klasická cibule, ale její chuť je jemnější. Při skladování si zachovává kvalitu a v kuchyni má velmi široké uplatnění.
Šalotka má jemnější a lahodnější chuť než „obyčejná“ cibule. Odlišuje se od ní také vytrvalostí při skladování – neraší a „nevyšeptává“. Větší cibulky šalotky nacházejí uplatnění při vaření, drobnější šalotka se používá i jako sazečka nebo se nakládá do pikantního octového nálevu.
Přínos pro zdraví
Šalotka je bohatým zdrojem vitaminů C a B a provitaminu A, z minerálních látek obsahuje síru, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, hořčík, vápník, sodík a draslík. Obsahuje i látky s antibiotickými a baktericidními účinky, snižuje hladinu krevního cukru a krevní tlak. Pomáhá proti zácpě, při bolestech v krku, kašli a angíně.

Výsadba a pěstování šalotky
- Šalotce se nejlépe daří na slunném záhonu, který byl vyhnojený pro předchozí plodinu.
- Stejně jako cibule potřebuje i šalotka hodně slehlou půdu, takže musíme záhon připravit dostatečně včas, aby se půda sesedla.
- Šalotku sázíme koncem zimy nebo začátkem jara. Do lehké půdy ji zasuneme ze tří čtvrtin. Do hodně tvrdé půdy nejprve kolíkem vyhloubíme jamky nebo vyrýpneme rýhy motykou a vložíme do nich cibulky tak, aby ze země vyčnívaly jen špičky.
- Mezi cibulkami necháváme rozestup 15 cm a mezi řádky 30 cm.
- Asi za týden či čtrnáct dní přesadíme cibulky, které nesedí pevně v jamce.
- Na jaře a počátkem léta je pravidelně okopáváme, aby záhony nezarostly plevelem.
Po výsadbě se každá šalotka rozdělí a vytvoří svazek několika cibulek. Jejich konečná velikost je do značné míry dána kvalitou půdy – ty největší mohou mít až 4 cm v průměru, což je pro použití v kuchyni ideální.
Šalotky mají typický podlouhlý tvar.
Sklizeň a uskladnění šalotky
Jakmile v létě či začátkem podzimu zvadne nať, shluky cibulek vyryjeme a necháme několik dní na vzduchu uschnout.
Když natě úplně zplihnou, rozdělíme shluky na jednotlivé cibule a necháme je dalších několik dní odležet. Nakonec je uložíme v síťovce nebo v košíku na suchém a chladném místě. Natě zralé šalotky můžeme svázat do copu či do svazku jako klasickou cibuli.
Lahůdková opékaná šalotka
- 750 g šalotky
- 250 g mrkve
- 2 lžíce cukru
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce červeného vinného octa
- 250 ml růžového vína
- po 2 lžících sekaného rozmarýnu a majoránky
- 2 lžíce rozinek
- 50 g piniových semínek
- pepř a sůl

- Šalotku oloupeme, mrkev omyjeme a nakrájíme na hranolky.
- Na oleji lehce zkaramelizujeme cukr, přidáme šalotku a mrkev a opékáme je (šalotka nesmí zhnědnout, jinak by zhořkla).
- Osolíme a opepříme, přimícháme ocet, víno a bylinky a asi 30 minut dusíme.
- Nakonec přidáme rozinky a piniová semínka, podáváme studené.