obrázek z archivu ireceptar.cz

Jak pěstovat muchovník a jak jej využít v kuchyni

Stále častěji jsou v hledáčku pozornosti pěstitelů muchovníky. Ne nadarmo se jim přezdívá indiánské borůvky. Plody muchovníku jsou vzhledově i vzrůstově borůvkám velmi podobné. Na pěstování jsou tyto keře nenáročné a navíc patří mezi dlouhověké.

Muchovník olšolistý je znám zejména pod svým latinským názvem Amelanchier alnifolia. Oblastí jeho původu je západní Kanada a severozápadní část USA. Zde je i nyní nejčastěji pěstován. V Evropě se na pěstování muchovníku ve velkém doslova vrhlo Polsko, kde se rozběhl zároveň i výzkum a vývoj pěstitelských technologií a šlechtění nových odrůd.

Muchovníky mohou dosáhnout velikosti vzrostlého stromu, dáme-li jim prostor. Muchovníky mohou dosáhnout velikosti vzrostlého stromu, dáme-li jim prostor. Autor: Shutterstock.com / TasfotoNL

Muchovníků existuje větší množství druhů. Některé druhy jsou u nás rovněž nabízené k prodeji. Jsou to Amelanchier alnifolia, Amelanchier canadensis, dále Amelanchier arborea nebo Amelanchier lamarckii či Amelanchier laevis a Amelanchier ovalis. Pro jejich nákup je nejvhodnější navštívit specializované ovocné školky. 

Výhody muchovníku  

Bohatá úroda, nenáročné pěstování, dlouhověkost a různorodé využití jedlých plodů jsou hlavními přednostmi těchto rostlin. Rostliny sice začínají rodit až druhý nebo třetím rokem, ale podle jednotlivých odrůd se dožívají až 80 let. Takže jejich úrodu si můžete užívat bohatě a dlouhodobě. Jelikož pocházejí rostliny z oblastí, kde jsou tuhé zimy, jsou muchovníky výjimečně odolné proti mrazu. Snášejí teploty až do - 43 °C. Po odkvětu je vývoj plodů velmi rychlý, a právě díky tomu muchovníky patří mezi nejrychleji dozrávající ovocné druhy u nás.

Větvička muchovniku s květy (Amelanchier ovalis).Větvička muchovniku s květy (Amelanchier ovalis).Autor: Shutterstock.com / Peter Zijlstra

Jak pěstovat muchovník 

Muchovníky ocení pravidelnou péči ve formě výživy, řezu a závlahy v suchém období roku. Do období plné plodnosti se keře dostávají okolo šestého roku. Pěstuje se v běžné zahradní zemině. PH by mělo být udržováno v rozmezí 6,2 - 7,5. Ideální je lehčí půda bohatší na organickou hmotu. Nevyhovující jsou půdy podmáčené anebo vysychající. Zachovává si růst ve formě keře, proto je třeba jeho okolí zbavovat plevelů. Pro většinu odrůd se doporučuje pěstování ve sponu 1 x 3 - 3,5 m. Některé odrůdy mohou dosáhnout výšky až 5 metrů, ale to jedině při volném způsobu růstu, nikoli v zahuštěném sponu a při pravidelném řezu.   

Sběr plodů muchovníku

Keře muchovníku jsou ideální pro samosběr, který je v současnosti velmi oblíbený. Na přelomu dubna a května muchovníky rozkvétají. Barva jejich květů je bílá. Rostliny jsou spolehlivě schopné samoopylení. Ihned po odkvětu následuje vývoj plodů. Ten je velmi rychlý. Díky tomu patří muchovník mezi nejdříve dozrávající ovocné druhy u nás. Plody muchovníku jsou tmavě modré bobule dozrávajících ve větších či menších střapečcích. Plody v nich dozrávají postupně, a proto je vhodné ze střapců odebírat jednotlivé plody průběžně. Dají se lehce a snadno odtrnout od stopky a i při měkčí a šťavnatější konzistenci si zachovají svůj tvar. To je velmi výhodné při sběru, kdy se nijak nepoškodí. I když na keřích zůstanou dozrálé plody delší dobu, neodpadávají, což je další výhoda.  

Listy muchovníku dostávají na podzim zajímavé zbarvení. Listy muchovníku dostávají na podzim zajímavé zbarvení. Autor: Shutterstock.com / Martin Fowler

Využití plodů v kuchyni i pro zdraví

Díky vysokému obsahu vitamínů se plody muchovníku stále častěji využívají i v našich kuchyních. Jsou bohaté na vitamíny A, B, C na antioxidanty a fenoly. V porovnání s borůvkami mají několikanásobně vyšší obsah manganu, draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku i železa. Plody se dají konzumovat přímo čerstvém, ale i zpracovávat pro pozdější konzumaci například ve formě kompotů, vína, likérů, destilátů, džemů a sirupů.     

Zázvorovo-muchovníková povidla

  • Z plodů muchovníku připravíte snadno chutný džem nebo povidla. Z plodů muchovníku připravíte snadno chutný džem nebo povidla. Autor: Shutterstock.com / Heike Rau

    50 dkg plodů muchovníku
  • 50 dkg pískového cukru
  • 1 citron
  • kousek čerstvého zázvoru

Opláchnuté plody muchovníku rozpulte, zalijte citronovou šťávou a přimíchejte cukr. Vše dejte společně vařit na 15 minut. Pak stáhněte z plotny a přidejte jemně nastrouhaný předem oloupaný zázvor. Promíchejte, směsí naplňte předem vymyté láhve, zavíčkujte a poté ještě protřepejte. Povidla nechejte odležet minimálně měsíc před konzumací.   

Zákusek s tvarohem a muchovníkem

  • 25 dkg plodů muchovníku
  • 25 dkg tvarohu
  • 2 lžíce cukru do tvarohu
  • ½ sklenice oleje
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1 hrnek cukru (moučka nebo pískový) do těsta
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 3 hrnky mouky (polohrubé)

Kromě opláchnutých plodů muchovníku a tvarohu s cukrem smícháme všechny suroviny a vytvoříme z nich těsto, které nalijeme na středně velký vymazaný a vysypaný plech. Na těsto dáme tvaroh smíchaný s cukrem a nahoru nasypeme ovoce. Pečeme v mírně předehřáté troubě, dokud těsto není dozlatova. Před dopečením zkontrolujeme pomocí špejle. Když se těsto nelepí, můžeme troubu vypnout a koláč vytáhnout.