Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica) se dnes vyskytuje většinou jako pozůstatek starých výsadeb, snad jen na jižní Moravě může být zčásti původní. Stromy jsou vysoké 8–15 m, mají rozkladité koruny a v našich podmínkách se dožívají 300 až 500 let. Kvetou od května do začátku června po dobu asi 14 dní. Velké rozdíly jsou v tvaru a velikosti plodů. Plody (malvice) jsou jablkovitého, hruškovité nebo vejčitého tvaru, 1,5 až 3 cm velké, žlutozelené až hnědozelené, na osluněné straně často s oranžovým nebo červeným líčkem. Povrch obvykle pokrývají tečky.

Výsadba a pěstování

Oskeruše rostou ve výškách od 150 do 500 m n. m. a dávají přednost prosvětleným suchým a málo vlhkým stanovištím, bohatým na živiny. Jsou teplomilné, ale vzrostlé stromy jsou mrazuodolné, vydrží teploty do −30 °C. Jsou odolné proti exhalacím a smogu.

V praxi se oskeruše nejčastěji množí semeny. U zralých plodů je musíme co nejdříve vyluštit, protože pokud je necháme delší dobu v dužině, ztratí klíčivost. Po jejich zimní stratifikaci (vrstvovitém ukládání semen v písku až do začátku klíčení) je vysejeme do menších květináčků. Oskeruše lze rozmnožovat i vegetativně roubováním nebo očkováním na vlastní semenáče. Protože rostou velmi pomalu, je jednodušší koupit hotovou sazenici, především na Moravě není problém ji sehnat.

Výsadba je nejvhodnější na podzim, nejméně na vzdálenost 10 m od sebe, podle stejných zásad jako ostatní ovocné stromky. Na řez nejsou náročné a po výchovném řezu je občas proklestíme. Plodit začnou mezi 15–20 lety, plody dozrávají koncem září a v říjnu. Vzrostlý strom v plné plodnosti může mít 100-300 kg ovoce. Zralé, dobře vyvinuté malvičky opadávají. Vzhledem k tomu, že jsou stromy opravdu mohutné, jinak než sběrem ze země se plody prakticky nedají získat.

Oskeruše do marmelády a na pálenku

Plody oskeruší po uležení lze konzumovat bez jakékoliv dalších úprav. Chuti jsou sladkokyselé a šťavnaté, díky vysokému obsahu tříslovin však mají mírnou natrpklou příchuť. Nezralé plody jsou vzhledem k vyššímu obsahu tříslovin méně chutné. Po opadu plody během několika dnů ztrácejí své typické vybarvení a hnědnou (hniličkovatí), to je ta správná doba pro jejich konzumaci nebo zpracování. Z plodů lze vyrobit běžným způsobem marmeládu, ovocnou pastu, velmi dobré jsou v kompotu, používají se i do ovocných šťáv a vín. Sušené nastrouhané plody se používají podobně jako sušené hrušky - na posypání sladkých pokrmů, třeba koláčů. Po umletí sušených oskeruší je možné práškem ochucovat jídla (má příchuť skořice). Nejčastěji se používají k výrobě likérů či velmi kvalitní pálenky – oskerušovice.