Víte, jak máte dlouho vajíčka v lednici? Jsou opravdu ještě čerstvá a dají se použít, anebo byste je měli raději už vyhodit? Poradíme vám, jak poznat, že jsou vaše vejce ještě poživatelná.

Zdroj: Youtube

Vytvořte si u vajec systém

Samozřejmě už jste slyšeli, že čím déle máte vajíčka v lednici, tím více se jejich kvalita snižuje. Nejde ale o žádnou tragédii. Vejce jsou nepoživatelná až tehdy, kdy se začnou uvnitř rozkládat kvůli plísním či bakteriím. Tato vejce se následně zkazí. Jak poznat, že vámi vybrané vajíčko je ještě v normě, aniž byste ho museli rozklepnout?

Nejprve zkontrolujte datum expirace, což je nejjednodušší způsob, jak zjistit, že je vejce dobré. To ale lze jen za předpokladu, že si kupujete označená vejce v obchodech. Pokud ale máte vajíčka domácí, většinou netušíte, kdy snáška proběhla. Pamatujte si tedy, která vajíčka jste dávali do lednice nejdříve a udělejte si svůj systém, jak poznat, že je jíte od nejstarších po nejmladší.

Vejce můžete očichat přes skořápku, ale i vizuálně zkontrolovat

Jednoduchou metodou, jak poznat páchnoucí vejce, je přičichnout k němu přes skořápku. Zkažené vejce totiž vydává specifický pach a je jedno, jestli je syrové nebo uvařené. Pokud přes skořápku nic necítíte, mělo by být v pořádku. Nechcete-li ale nic riskovat, rozklepněte ho nad talířkem a přičichněte k obsahu skořápky. Poznali byste to okamžitě.

Ani vizuální průzkum vajíčka není na škodu. Zkontrolujte, zda není skořápka naprasklá nebo porušená. Také prášek na skořápce může poukazovat na plíseň nebo bakterie. Když vajíčko rozklepnete, žloutek by měl být žlutý. Pokud však bude mít známky růžové, modré nebo zelené barvy, začíná se u něho rozvíjet hniloba. I bílek můžete vizuálně zkontrolovat. Bude-li rozlitý, pak je starý a už byste ho neměli konzumovat.

Proveďte zkoušku v osolené vodě

Dalším trikem, jak poznat čerstvé vejce, je zkouška ve vodě. Vložte vejce do nádoby s osolenou vodou. Pokud se potopí, jsou čerstvá. Pokud plavou, jsou stará.

Posledním trikem, který vám poradíme, je vzít vejce do tmavé místnosti a prohlédnout je proti světlu. Čerstvé vejce má bílek jasný a průhledný, žloutek zase musí vypadat jako stín. Nesmí být blízko skořápky, ale musí být uprostřed. Jinak je vejce staré.

Související články

Zdroj: www.slepicar.cz, www.youtube.com, kniha Dobré rady pro každý den