Droždí znali už ve starém Egyptě

Jedná se o surovinu, bez níž se neobejde výroba jedné ze základních potravin, a to je pečivo. Ovšem zdaleka se nepoužívá jen ke kynutí těsta, často se z droždí připravují i různé pomazánky, polévky či polévkové knedlíčky. Kvasnice využívali již před 5000 lety staří Egypťané. Teprve až během 19. století, přesně roku 1857 učinil francouzský biolog, chemik a lékař Louis Pasteur zásadní objev, a to že kvašení způsobují živé organismy, tedy kvasinky.

Co je to droždí

Pekařské droždí tvoří živé kvasinky, zhruba 1 g droždí jich obsahuje cca 10 miliard. Za určitých podmínek se mohou množit a jsou zodpovědné za kynutí těsta. Pokud odpovídající prostředí nemají, nezačnou nebo přestanou pracovat. Když droždí smícháte s vodou či mlékem a moukou, začnou se množit velmi rychle. Vyžadují k tomu však také vhodnou teplotu, která by neměla být vyšší než 40 °C. Už naše babičky věděly, že kvasnice se nesmí nikdy "spařit", protože by jim nevykynulo těsto.

Droždí v kostce

Už při nákupu tohoto droždí buďte opatrní a vždy vybírejte to nejčerstvější. Celkově má totiž poměrně krátkou životnost. Zpravidla si ho pořizují všichni, kteří často pečou a vědí, že ho spotřebují. Droždí je lisované do kostek, má světlou okrovou barvu, na povrchu je lesklé a má nakyslou vůni.

Mělo by být drobivé, hladké, bez trhlin a tmavých skvrn. Jestliže je moc tmavé, tvrdé, hrudkovité, se skvrnami a vyschlé, jeho kvasivost je značně snížena. Pokud je hodně mazlavé nebo divně zapáchá, může být už staré. Uchovávat byste měli tento typ droždí vždy v ledničce a pečlivě zabalený. Můžete ho i zamrazit, v mrazničce vydrží několik měsíců.

Udělejte si test čerstvosti dle našich babiček

Pokud máte o čerstvosti droždí nějaké pochybnosti, udělejte si osvědčený test. Jednoduše vhoďte kostku kvasnic do teplé vody. Pokud bude plavat, všechno je v pořádku. Kdyby však droždí kleslo ke dnu, je už staršího data.

Instantní droždí

Toto droždí je vhodné pro všechny, kdo ho pravidelně nevyužívají, ale chtějí ho mít doma při ruce. Vydrží totiž až několik měsíců, expirace bývá označena na obale. V receptech je ho oproti droždí v kostce nutné používat o něco více, protože nemá takovou sílu. Na rozdíl od čerstvých kvasnic se z něho nemusí dělat kvásek a vmíchává se přímo k ingrediencím do těsta.

Jak připravit těsto z čerstvého a jak ze sušeného droždí

Jak připravit těsto z čerstvého droždí se dozvíte z tohoto videa:

Zdroj: Youtube

A jak udělat těsto z droždí instantního? Jednoduchý návod najdete zde:

Zdroj: Youtube

Související články

Zdroje: www.babiccinavolba.cz, www.pochutnamsi.cz, www.region.rozhlas.cz