Kostičky se přepálí

Očištěného kapra rozpůlím, odstraním páteřní kosti a naporcuji na řízky. Nakrájené porce si položím kůží dolů, vezmu ostrý nůž a nakrájím maso z kotletek na proužky zhruba po 5 mm.

Kotletky krájím podél žeberních kostí, ale pozor, dokrajuji pouze ke kůži, ta se nesmí překrojit! Tímto rozkrájením dojde k přeřezání drobných kostí, které se pak během pečení zcela přepálí.

Kapra okořením a obaluji v klasickém trojobalu, ale jde takto upraven i péci na zelenině, prostě fantazii při úpravě se meze nekladou. Když byly děti malé, vytahávala jsem kleštěmi kombinačkami i dlouhé kosti, nyní je už nechávám.

Polévka, karbanátky i zelné pečenáče

Z veškerých odkrojků uvařím výbornou polévku. Jelikož kapra milujeme, nikdy nepřipravuji jen jednoho. Takže maso, které zbude z polévky, posekám, ochutím a usmažím malé kapří karbanátky. Ty pak naložím do sladkokyselého nálevu a prokládám je kyselým zelím. Takto také nakládám zbylé řízky, nechám je uležet a na Silvestra je kapr krásně rozleželý a chutný.

Maruš Strolená z Vrčeně

Po čáru ponoru

Ostrým širokým nožem od hřbetu postupně odděluji rybí maso od páteře až po konce hlavních kostí, tedy asi do 2/3 výšky kapřího těla po tzv. čáru ponoru, kde tyto kosti končí a kde se na ně napojují kosti rozdvojené do tvaru Y. Tam je už břicho ryby.

To samé udělám na opačné straně a mám dva krásné kusy rybího masa a manželka může smažit. Dokud byly děti malé, smažila odděleně vrchní část zcela bez kostí a spodní s těmi malými. Teď, když máme vnoučata, začala maso znova smažit odděleně.

Ing. Havlík, Dolný Kubín

Kapr vařený v pařáku

Kapra očistíme, vykucháme, rozřežeme na řízky a v pařáku je proložíme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninou a kořením. Pařák uzavřeme, vodu uvedeme rychle do varu a kapra uvaříme doměkka. Necháme vychladnout.

Změklé máslo utřeme se žloutkem, přidáme jemně umleté kapří maso, oloupané vařené brambory a strouhanku na zahuštění. Osolíme, okořeníme, dobře promícháme a zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

Na desce poprášené moukou utvoříme 1 cm vysoké placky, namáčíme je v rozšlehaném vejci, obalujeme ve strouhance a na rozehřátém tuku osmažíme.

Ludmila Uhrová, Třebíč