obrázek z archivu ireceptar.cz

Jak připravit těsto na závin

Koupit listové těsto na závin, nebo si ho vlastnoručně připravit? Někdo musí šetřit čas, ale mnozí si přípravu svého štrúdlu bez hnětení těsta ani neumějí představit. Vždyť to chce jen trochu cviku. Závin bude křehoučký a navíc celý originální. Přečtěte si, jak postupovat krok za krokem.

K přípravě těsta pro jeden velký závin nebo také pro dva malé, to záleží na velikosti trouby, plechu i domácích zvyklostech, potřebujeme: 

  • 350 g hladké mouky
  • 1 velké vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíci octa nebo citronové šťávy 
  • skleničku vlažné vody

Při zpracování těsta na závin dále potřebujeme asi 150 g rozpuštěného másla na potření a vymazání formy a případně také 125 až 200 ml mléka nebo smetany ke šlehání, kterou závin zalijeme před pečením. Pečeme 35 až 40 minut. Závin můžeme plnit sladkou nebo slanou náplní podle své chuti i fantazie

 

Pečeme závin - surovinyPečeme závin - surovinyAutor: Archiv ireceptar.cz

Pečeme závin - rozválení těstaPečeme závin - rozválení těstaAutor: Archiv ireceptar.cz

Přísady smícháme. 
Vlažnou vodu přidáváme postupně, maximálně 125 ml. V kuchyňském robotu hněteme asi 5 minut.
Těsto necháme odpočinout, poté hněteme dalších 5 min. Několikrát jím uhodíme o vál. Utvoříme bochánky, které potřeme olejem, aby nevysychaly.

Pečeme závin - příprava obdélníkuPečeme závin - příprava obdélníkuAutor: Archiv ireceptar.cz

Pečeme závin - plněníPečeme závin - plněníAutor: Archiv ireceptar.cz

Pomoučníme utěrku i váleček a bochánek rychle rozválíme na obdélník. Ten potom na utěrce vytahujeme směrem od středu hřbety rukou. Plát těsta potřeme máslem, na 1 polovinu rozložíme náplň a na dlouhých stranách necháme 1 až 2 cm široké okraje, které lehce potřeme vodou.

Pečeme závin - zavinujemePečeme závin - zavinujemeAutor: Archiv ireceptar.cz

Pečeme závin - Pečeme závin - Autor: Archiv ireceptar.cz

Na krátké straně plátu zdvihneme zvolna okraj utěrky a její pomocí těsto volně svineme. Konce těsta zahneme pod závin a dobře je přitiskneme k sobě. Hotový závin položíme do vymazaného pekáče švem dolů. Potřeme máslem a případně zalijeme mlékem nebo smetanou. Povrch místy propíchneme.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Akční letáky