Banány patří k dost možná tomu nejoblíbenějšímu exotickému ovoci a není se vlastně čemu divit. Představují hodnotnou svačinku, která zasytí a zároveň tělu dodá mnoho potřebných vitamínů a minerálů. Jsou rychlým zdrojem energie a obsahují velké množství vlákniny i řadu antioxidantů. Vhodné jsou i při redukčních dietách. Nachází se v nich jen nepatrné množství tuku. Ani jejich konzumace by se však neměla přehánět. Nízký obsah tuku je totiž vykoupen mnoha sacharidy.
Jinak je ale lze považovat za superpotravinu. Regulují hladinu cukru v krvi, snižují chuť k jídlu, zlepšují funkci trávicího ústrojí, díky obsahu draslíku působí příznivě na krevní tlak a funkci ledvin. Hodí se také pro sportovce. Po náročném výkonu totiž pomáhají předcházet křečím a otokům.
Výběr banánů je základ
Banány jsou potravinou, která leckdy velmi rychlé podléhá zkáze, čili se rychle kazí. Jejich životnost lze prodloužit jednoduchými triky. Pozornost je ovšem třeba jim věnovat již při samotném výběru v supermarketu. Rozhodující je jejich barva. Zelené a pevné banány jsou nejméně sladké a doma vám vydrží nejdéle. Nejsou totiž zcela dozrálé. Hodí se tak i pro případ, kdy si je chcete nakoupit do zásoby.
K okamžité konzumaci jsou nejvhodnější banány žluté či s malými hnědými skvrnkami na slupce. Ty lze pár dní skladovat i doma, je ale třeba myslet na to, že proces dozrávání postupuje velmi rychle, a z krásně žlutých banánů se velmi rychle stávají hnědé. Proces dozrávání lze ovšem velmi snadno zpomalit.
Delší životnost banánů
Vůbec nejzásadnějším bodem, který je pro prodloužení životnosti banánů stěžejní, je jejich skladování. Banány, stejně jako jiné ovoce, není vhodné uchovávat v igelitových sáčcích. V těch se totiž hromadí vlhkost a ovoce tak může začít rychle plesnivět. Rovněž by neměly být vystaveny teplotám pod 12 stupňů, ztratily by pak svou chuť i vůni.
Pomůže i skladování každého kusu banánů z trsu zvlášť. U zelených, nedozrálých banánů je však třeba před rozdělení vyčkat do chvíle, kdy plody zežloutnou. Životnost těchto oblíbených exotických plodů prodloužíte i tím, když jejich stopky obalíte v potravinové fólii. Takovým způsobem lze jejich čerstvost udržet i o týden déle!
Co s přezrálými banány?
A i když se ne vždy podaří banány zkonzumovat předtím, než se jejich slupka změní ze zářivě žluté do tmavě hnědé barvy, není ještě úplně nutné je vyhazovat. Přezrálé banány obsahují velké množství cukrů a jsou velmi měkké. Proto se perfektně hodí na pečení nejrůznějších moučníků, ve kterých dokáží velmi snadno nahradit cukry klasické.
Vyzkoušet tak můžete například stále populárnější banánový chlebíček nebo bábovku, kterou banány krásně ovoní a zároveň bude mnohem vláčnější.
Zdroje: erecepty.eu a www.nasezahrada.com