Ztuhlé máslo bývá problém. Ať už si chcete namazat připravené pečivo, nebo jej potřebujete k pečení koláčů, buchet či cukroví, protože v mnoha receptech je prostě uvedeno změklé máslo, buď na to musíte pamatovat a s dostatečným předstihem jej vyndat z ledničky, nebo využijte některou z vychytávek.

Pomůže struhadlo či škrabka

Sice budete mít nějaký ten kousek nádobí k mytí navíc, ale máslo během chvilky snadno rozetřete. Postačí vám k tomu obyčejné struhadlo nebo škrabka na zeleninu či sýr. Vyrobte si jemné hoblinky, které měknou rychleji než celá kostka, a namažete je na pečivo mnohem jednodušeji. Stejným způsobem takto můžete nastrouhat máslo do připravovaného těsta.

Vsaďte na mikrovlnnou troubu

Další pomocník, který se najde téměř v každé domácnosti. Odřízněte si potřebný kousek másla, položte jej na talířek či do malé misky a vložte na pár vteřin do mikrovlnné trouby. Jen pozor, nepřežeňte to, aby se vám máslo nerozteklo.

Využijte hrnek s čajem

Proč nezkusit nahřívání obráceně? Platí pravidlo, že fantazii se meze nekladou! Místo másla nahřejte nůž, kterým máslo budete potírat na pečivo. Velice dobře vám k tomu poslouží váš ranní čaj. Jednoduše položte nůž na pár vteřin na vnější stěnu hrnku, dostatečně jej nahřejte, zakrojte do kostky másla a můžete mazat na čerstvý chléb či rohlíky.

Zachrání vás nahřáté nádobí

Dalším skvělým trikem je nahřátí másla díky teplému nádobí. Víte, jak toho jednoduše docílit? Dejte si vařit teplou vodu a připravte si talířek, hrnek, či malou misku. Jakmile se vám voda uvaří, nalijte ji do připraveného nádobí, v případě talířku jej do ní vložte. Nechte několik minut nahřívat, čas můžete zatím využít k čemukoliv dalšímu. Poté nádobí osušte, máslo položte na talířek a přikryjte ho hrnkem nebo miskou. Máslu dopřejte chvilkovou saunu a během pár minut jej budete moci s přehledem roztírat na pečivo.

Pořiďte si nůž na máslo

V současné době je od mnoha firem v nabídce speciální nůž, který vám dokonale usnadní práci se ztuhlým máslem. Funguje podobně jako struhadlo či škrabka. Má v čepeli několik ostrých drobných dírek, které vám během seškrabávání másla vytvoří drobné podlouhlé nitky, které na pečivo namažete snadno a bez čekání na změknutí. Můžete si dopřát i chvilky kreativity, protože nitkami můžete pečivo i nazdobit a nemusíte vše roztírat. Jistě sklidíte u strávníků úspěch.

Máslový box

Jestliže uchováváte máslo v ledničce v krabičce, která je velká i vysoká stejně jako máslo, máte výhodu. Když máslo vyndáte z lednice a máte jej zafixované, není nic jednoduššího než jej seškrabávat zeshora po tenkých plátcích.

Zdroje: www.lifehacks.stackexchange.com, www.prozeny.cz, www.food-hacks.wonderhowto.com